發新話題

中幅機討論

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:41 發表

我既長鏡,其實去到135已經夠...FF... 我好怕影遠野,好冇感情...
咁135 F2米得LOR~~~再唔係小白~~~

我好鍾意影遠野, D野放大咗好有感情!! 我除咗影雀, 影人都鍾意384, 可以捕捉到好自然的表情(禮貌上都會係事後同被影者講的)
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 23:28 發表

咁135 F2米得LOR~~~再唔係小白~~~

我好鍾意影遠野, D野放大咗好有感情!! 我除咗影雀, 影人都鍾意384, 可以捕捉到好自然的表情(禮貌上都會係事後同被影者講的)
我buy interaction... 好驚長炮影響到其他人..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 23:54 發表

我buy interaction... 好驚長炮影響到其他人..
嗯, 我就係鍾意用長砲時, 佢都唔覺你存在.

但始終有責任話番畀人聽, 唔係的話我只作收藏, 唔會公開D相.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 23:59 發表

嗯, 我就係鍾意用長砲時, 佢都唔覺你存在.

但始終有責任話番畀人聽, 唔係的話我只作收藏, 唔會公開D相.
不過有時都會想咁樣既... 好似d街檔,一影d人就小我/怒啤我..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:42 發表

係咪呀? 下年呀? 到時一齊玩ga? 有平野提我wor! 最好幫我bid埋XD 冇卡
hope hv $$$ next year.....T___T
but will buy film soon....u need?
ask u when I go to buy.....

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 00:03 發表

不過有時都會想咁樣既... 好似d街檔,一影d人就小我/怒啤我..
問題係, 就算佢樂意畀你影,  個樣都未必係你平時見開, 想影個隻~~~
眼光光~

引用:
原帖由 learngod86 於 6-3-2009 00:05 發表

hope hv $$$ next year.....T___T
but will buy film soon....u need?
ask u when I go to buy.....
要呀!記住叫我!

真係多謝你!

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 00:15 發表

問題係, 就算佢樂意畀你影,  個樣都未必係你平時見開, 想影個隻~~~
哈哈...呢d就好難講啦~

你地話我買唔買Seagull好呢? 定係儲起佢買Rolleicord/flex 好呢? 定係儲埋買 Hasselbrad好呢?
定係....

買支24 1.8俾5D好呢...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 01:59 發表
你地話我買唔買Seagull好呢? 定係儲起佢買Rolleicord/flex 好呢? 定係儲埋買 Hasselbrad好呢?
定係....

買支24 1.8俾5D好呢...
對我黎講, 我重係學緊影相, DSLR都係最好的工具, 所以一定會留錢買鏡畀部D60, 你點我就唔知了.

我的建議係, 投資落去你會最常用的野到, 咁會抵d.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 02:11 發表

對我黎講, 我重係學緊影相, DSLR都係最好的工具, 所以一定會留錢買鏡畀部D60, 你點我就唔知了.

我的建議係, 投資落去你會最常用的野到, 咁會抵d.
我而家最常用既係.............我講唔出!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 03:04 發表

我而家最常用既係.............我講唔出!
SEAGULL只係幾百蚊, 買得起米買黎玩lor, R同H呢D...富貴野....

講實用當然係C記鏡....唔通你影EVENT會用菲林機??
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 09:21 發表

SEAGULL只係幾百蚊, 買得起米買黎玩lor, R同H呢D...富貴野....

講實用當然係C記鏡....唔通你影EVENT會用菲林機??
我用一支24-105都夠既...勉強...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 13:13 發表

我用一支24-105都夠既...勉強...
咁即係咩都唔駛買lor, 恭喜呀!!!
眼光光~

TLR 用數背
有冇D較為平價之選...?
其實數背同CCD的原理,有咩分別?

發新話題