20 12
發新話題

英軍急救包

英軍急救包

各位大佬你地好, 我想問下果個啡色袋仔, 內面有啲咩??

每一個英軍的webbing上都應該有一個 field dressing, 通常啡色, 外面是用防水布包好, 通常用以在戰塲上急救鎗伤及嚴重外伤, 外層,防水布可用作急救Gun Shoot Chest wound 用.
正如MS大佬講, 紙上談兵好難, 而可作簡单觧釋

係lor, 佢上面寫著好多野, 裹面實際得地雷包?  我又唔想開呀, 同埋一個又要幾錢?  或者有冇人送俾小弟?

( msms 我又要哦  )

回覆 #3 Shan10 的帖子

你一開就以後都無用, 這是軍部issued所以唔知幾錢, 我從未用錢買過, 唔過帶錢去當兵? 我以前大把, 現在仍可能有一两個, 要揾一下.....揾到再話你知, 郵費你付. 我可能亦有美軍field dressing. 因同佢地做過野

入面係一舊棉,同有一包用紙包裝住ge拘針

引用:
原帖由 Shan10 於 10-3-2008 21:51 發表
係lor, 佢上面寫著好多野, 裹面實際得地雷包?  我又唔想開呀, 同埋一個又要幾錢?  或者有冇人送俾小弟?

( msms 我又要哦  )
去鴨記找找
大約$20可能和英國寄返來HK郵費相若

郵費都幾拿脷, 鴨記最新果個87 年, 新到

我現在找到两個Field Dressing, 一個英國而另一個美國, 不知郵費多少, 相信唔平, 因英國什麽都貴過人, 如果仍然要的話PM地址我, 你可PayPal我郵費

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-3-2008 22:12 發表
我現在找到两個Field Dressing, 一個英國而另一個美國, 不知郵費多少, 相信唔平, 因英國什麽都貴過人, 如果仍然要的話PM地址我, 你可PayPal我郵費
咁你找唔找到37 pattern 衫和褲???

引用:
原帖由 jwlchan 於 10-3-2008 22:01 發表
你一開就以後都無用, 這是軍部issued所以唔知幾錢, 我從未用錢買過, 唔過帶錢去當兵? 我以前大把, 現在仍可能有一两個, 要揾一下.....揾到再話你知, 郵費你付. 我可能亦有美軍field dressing ...
可以預埋我嗎?
郵費我付^^

皇家空軍

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-3-2008 14:42 發表

咁你找唔找到37 pattern 衫和褲???
What do you mean Pat 37? I am sorry never hear this before?

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-3-2008 23:00 發表

What do you mean Pat 37? I am sorry never hear this before?
WWII British (Tommy) uniform.

Just joking only.

引用:
原帖由 Royal_9413 於 11-3-2008 14:50 發表

可以預埋我嗎?
郵費我付^^
咁我要check吓郵費先, 但我只有每樣一個, 你两位師兄傾惦去先

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-3-2008 15:01 發表

WWII British (Tommy) uniform.

Just joking only.
This call battle dress....

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-3-2008 23:05 發表

This call battle dress....
Thanks ur correction.

Right, Battledress...how much about that?

20 12
發新話題