發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon
有d野叫"迫住用"...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 00:04 發表

有d野叫"迫住用"...
都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 00:09 發表

都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢
心照不宣...

唔知有無web講3色的histogram,學識呢個多少都知偏色問題
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 34# 的帖子

咁唔差左俾多D買多個EIZO啦 ...
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 01:54 發表
咁唔差左俾多D買多個EIZO啦 ...
買左都要cal過先可以用,齋cal都可以玩個幾鐘(平時o係公司都係咁cal d電視)

回復 36# 的帖子

用佢吧..

若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon
計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

公司都有用,但係o係你cal的時候o係30度灰同80度灰cal都玩2個幾字去校色溫o個d,之後對比o個d...........煩到

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:39 發表

計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7
對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 02:48 發表

對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡
我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=10036&series_id=41

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

嚇死人咩~~~~~!!!!
引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
50d主要都係o係mon,同pixel同內置的微調多左的功能,食電的就分別應該唔大,輕的,輕o個100幾十個g唔係d咩,你要平少少的body之後入好鏡定係要cut少少鏡的budget要機

1.6kg+機+閃比M700輕少少,不過上手影,9成都好o徒氣力,都未計你跟身可能有的其他鏡

連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-2-2009 03:16 發表

嚇死人咩~~~~~!!!!

中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.
個人覺得室內的都係有f4穩陣d

發新話題