發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 03:24 發表
連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以
我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
呢支又貴又重...加埋40d都已經兩萬幾....你可能以為好方便, 但影景又唔夠....始終都係要換鏡....加上十倍zoom...個人唔睇好的...
要遠的話不如大白...加埋40d都唔駛兩萬~重有錢搞大光圈的標準/wide鏡~

*** 想趁機問下有呢支28-300白鏡的師兄, 佢係tele-end影近嘅野時, 係米同其他天涯鏡一樣, 越近目標有視角擴闊的現象? (好似18-200咁, 用200影近野時, 其實同用135係差唔多), 小弟自己冇天涯鏡, 想知道多d, 望解答***

眼光光~

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 03:29 發表

我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd
我覺得買40D不如買450D...唔係就買50D!
數碼機越新越好(好既定義我難介定),你買部舊少少既40D為果一丁點你冇咩感覺既靈敏度同快門聲,
你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張都夠啦!)
又要買水貨又要搵又要煩又要對住個核突mon又舊又唔係慳幾多電賣二手又冇哂價,點解要買40D?
iso表現我深信40D唔會好過450D幾多,你又唔係專業,一開波買部450d玩住先,過多排買部50D二手好過啦!
(莊家毒人買40D... 我就覺得向前看好,唔係450就50....如果唔係就真係5D二手,一流畫質!)

重有,果支28-300,除非你係去北極/南極,唔係都唔推薦..(唔方便換鏡嘛!)
用咁既價錢,一支拆三支,出來個質素好好多! 係呀你有長zoom-range,不過縮到光圈咁細,有射程都唔夠光影啦!

咁樣如何?

2手5D
24-70mm f2.8
小小白IS / 小白

回復 50# 的帖子

英雄所見略同
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同
岩岩Canon係日本同中國重有香港係今日承諾幫5D加固反光板... 免費?

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-2-2009 22:31 發表

yo
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:

影雀嘛~

引用:

APSC 玩既係速度+ 靈敏度(對焦系統絕不被5D/ 5D II差,反而FF全部對焦點集中係中間,難用)+ X1.6焦距(我覺得好正)
同一枝70200加落FF or APSC
唔好講影, 睇個VF己經可以睇遠好多(200mm --->320mm )

FF有6.5 fps咩 反而一般用家唔洗急住聞相玩FF(ASPC 成千萬像仲唔夠咩)

再講, 一開始玩FF,會失去upgrade相機既樂趣
5D--> 5DMKII
20/30D--> 5DMKII

咩個正啲呢?
我讚成樓主玩1.6機先,玩幾年上勁啲既機仲好啦

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:05 發表
用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角
自High...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 23:22 發表

自High...
有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐,唔洗擔心邊位問題

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:24 發表

有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐
但冇講壞處
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

發新話題