發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 00:03 發表
又唔見個陣影一張過一次相個D相會死
我真係想知你用APS-C點樣野wide angle啦..  要tele可以crop相, 要wide呢?
要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩f ...
冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
我都係用40D,連拍快先係玩DSLR既快趣

加上30D/40/50D都可以用低速/高速快門

3/6.5fps

真係好好用

再講,打雀,影人(眼神,笑容)...等等
當你連拍快,信心上升,影乜都開心啲

引用:

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係搵日去canon 度玩下先諗40定50

重有我同事講過50d 有分c 同n
其實有咩分別?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:26 發表

冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先
我諗都係睇下車車有咩反應啦... 而家放左出來都係450D/40D/5D或者係幾近冇人想再提既50D je...鏡就好簡單,講哂la~

再唔係玩Nikon都好呀...玩D90,7千蚊有部機身,三皮可以買...死啦唔識wor!

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:22 發表

要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂
個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:32 發表

個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je
function都係影一陣,平時最多咪影生活照~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:30 發表

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
都係 ...
canon無40d玩,得50d

引用:

都係 ...
C 同 N 既分別? 可能佢係講Nikon有部機叫D50,希望你唔好混淆掛?

其實旅行影人,影動物,要快真係冇咩用...
旅行就梗係慢慢玩慢慢Hea ga la,影動物,除非影雀同影街上既女仔,唔係快都唔係好需要..
反而鏡頭對焦快,要光圈大,咁就會快d..
(其實要快不如玩Nikon? D300快wor!)

希望你去CS玩埋5Dmk2,睇下你既快係咪需要咁快啦!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je

車車話旅行影相影動物,咁可能係apsc機好d既...
但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?

引用:

都係 ...
影動物...135下的200MM恐怕滿足唔到你WOR, 師兄....
咁不如...50D + 300 F4 USM IS + 增距器 + 17-55 F2.8, 重有錢剩架~~~再唔係唔要384+增距器, 要一支大白亦得, 重平少少添~~~剩低可以買支閃光燈或大光圈定焦鏡都得~~~

自己冇錢, 玩NIKON的, 通常去影雀會帶:
300 F4(唔同C記的係, 冇防震), 1.4X 增距器, 再加一支KIT鏡的18-55 細光圈, 有人影時就會入埋支窮人鏡50 F1.8
以上組合, 都SO FAR夠用的~~~

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:33 發表

我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦
影相有時都要明少少支鏡的光學特性,極端d你用魚眼的,你明左佢個光學,o係FF同aps-c的分別,你先可以好快構圖影你想要的野,唔會錯過左你想的野lor

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:36 發表

但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?
我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~

發新話題