發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:30 發表

明左我又係時侯計下其實我會要用咩鏡
你部DC係28-200mm,其實即係唔洗計,因為佢係用FF既數字話你聽既
如果你玩APS-C,例如450D,40D同50D,你要乘番 1.6,即係要17mm x 1.6 先有 28mm既影像

不過,真係玩FF好,而家買5D都係一萬都唔洗,影出來真係仔細d,唯一比唔上50D既,不過係冇得用高iso,或者係像素?
你又唔洗乘,幾開心呀!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:25 發表
講落,高師兄你公司轉左機未??
未,5d唔係好合用,拍片要影相會閃一下,條片用唔到.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:34 發表

你部DC係28-200mm,其實即係唔洗計,因為佢係用FF既數字話你聽既
如果你玩APS-C,例如450D,40D同50D,你要乘番 1.6,即係要17mm x 1.6 先有 28mm既影像

不過,真係玩FF好,而家買5D都係一萬都唔洗,影出來真係仔細d,唯 ...
唔洗乘好吸引
but
係唔係咩鏡上面果d數字都係ff數?
ff 用aps-c 鏡都唔洗乘?定係用唔到架?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:34 發表

有得'簡'相同無得'簡'相,影相同開槍有好多野都好似,條件理想的,可以好似sniper一槍ko,條件唔理想的一次開2槍,第一槍唔得有第二槍補,兵荒馬亂的用機槍,掃完先望下死幾多個

呢d係做野同當興趣玩的分別
做野同當興趣玩的分別真係好唔同,
例如影rugby 7,真係冇得睇準影一格,
至多跑到咁上下,shoot十格八格,全部都中,
但可以冇一張係好相,做野唔係話有張相清楚就可以交到貨,
有時壓力都幾難頂~~~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:37 發表

唔洗乘好吸引
but
係唔係咩鏡上面果d數字都係ff數?
ff 用aps-c 鏡都唔洗乘?定係用唔到架?
鏡上面既係FF數,不過玩FF就用唔到APS-C鏡
Canon果d aps-c鏡會叫做 EF-S , 普通既係 EF
如果Sigma呢,aps-c鏡會叫 DC, FF用到既會係 DG
Tamron就難搞d, Tokina會加DX

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:42 發表

有時壓力都幾難頂~~~
真係想試下影Rugby 7 wor...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:42 發表

有時壓力都幾難頂~~~
興趣咁玩,人像為例呢次唔得,下一次可以set番同一個佈陣,搵番同一個人去影都得

去到發佈會,就得一次,d人係望你部機的次數可能唔多過3次,唔襯人望的時候影多2張的,得一張重要係炒左的,都唔知點胖d相出稿

(我都好d要的相夠清楚就可以用or交相 )

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:04 發表

但係d noise質數,令到張相好有質感

A700V4既noise同D300差唔多
不過SONY其他所有機既noise都高得離譜,所以其他人注意唔到A700V4

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 01:51 發表

A700V4既noise同D300差唔多
不過SONY其他所有機既noise都高得離譜,所以其他人注意唔到A700V4
o係公司有玩a700,但未玩過d300,a700 d noise我地玩,800都ok覺大粒同影響左線條邊緣
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:55 發表

o係公司有玩a700,但未玩過d300,a700 d noise我地玩,800都ok覺大粒同影響左線條邊緣
A700 =/= A700V4

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:50 發表

興趣咁玩,人像為例呢次唔得,下一次可以set番同一個佈陣,搵番同一個人去影都得

去到發佈會,就得一次,d人係望你部機的次數可能唔多過3次,唔襯人望的時候影多2張的,得一張重要係炒左的,都唔知點胖d相出稿

...
sport好好玩,可能我小影.
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:50 發表

...
又唔使張張都要好相,不過冇奶油張張都普通貨,
一張半張好小小都影唔到,咁使咩請多個攝影師,
普通貨好多人都應付到.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:46 發表

鏡上面既係FF數,不過玩FF就用唔到APS-C鏡
Canon果d aps-c鏡會叫做 EF-S , 普通既係 EF
如果Sigma呢,aps-c鏡會叫 DC, FF用到既會係 DG
Tamron就難搞d, Tokina會加DX
補充一下, nikon的ff機可以set做 DX MODE, 但解象度為下降為500萬...
(NIKON的APSC 鏡會加DX落去, 冇DX就係FF鏡)
眼光光~

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 01:58 發表

A700 =/= A700V4
我諗sony 比部唔係v4的firmware的a700比我地寫呱

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 02:00 發表

sport好好玩,可能我小影.

又唔使張張都要好相,不過冇奶油張張都普通貨,
一張半張好小小都影唔到,咁使咩請多個攝影師,
普通貨好多人都應付到.
運動攝影香港有得做嗎? 定係咁岩要你去就要去?

回復 126# 的帖子

睇好過啦, 香港今年要拎到plate呀...
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題