發新話題

求: 英軍步操指令

唔係好知問咩, 之後知道再回

squad will advance, left turn!

move to the left, left turn !!
引用:
原帖由 mswong 於 19-1-2008 01:08 發表
1.一隊人一般有四個隊型?邊四個?
2.隊人面向Right in 3's想轉左?Command是.................
3.隊人面向Retire想左轉Command是..............

sorry , 我係咪遲左好多先回!!

我真係識GA,(最近攪SCHOOL PARADE, 訓醒都記得...) 但LI 個係咪冇獎問答比賽呀

今日集會, 個OC 的COMMAND 係, : Squad will fall out, fall out !

有冇ga ???

引用:
原帖由 mswong 於 18-1-2008 08:16 PM 發表
話好有興趣的朋友!如果唔明就出声否則再講都無謂喇?
其實我讀中學個陣做過4年童軍 步操方面都可以話有小小概念

只係我自從有次睇左哩幾段片之後 就慢慢開始鍾意軍操

http://www.youtube.com/watch?v=GIA3IB4a92o

http://www.youtube.com/watch?v=SHfANQcN8_0

http://www.youtube.com/watch?v=WYx1qXkPJEA&mode=related&search=

其實都係我唔好 要求過大 又講得唔清唔楚....
我淨係想要操SA-80 嘅 立正, 稍息, 敬禮, 步行, quickmatch 哩幾個動作嘅指令

最後想講嘅係 我本人份工係返夜 會好耐至覆到你地.

回覆 #33 Shan10 的帖子

通常我會嗌:

1. Squard turn to the right, FALL--OUT!

或者

2. Squard! turn to the right without Salute~, Fall~~~OUT!

其實邊個先o岩?

引用:
原帖由 積夫 於 20-1-2008 05:18 發表
通常我會嗌:

1. Squard turn to the right, FALL--OUT!

或者

2. Squard! turn to the right without Salute~, Fall~~~OUT!

其實邊個先o岩?
兩個都唔岩

童軍會係, Squad, move to the right and do not salute, fall out !!

第二個, 笑死左!!

後少年團係, Officer on parade , dismiss !!

回覆 #36 Shan10 的帖子

錯,e個係 parade 先use

正常係
1.Squard will fall out  and do not salute fall out

2. fall out  

先係少年團use

有錯請講

都岩!!    第二: sure !!

我講parade !!

but 其實, squard will fall out , fall out  , 有冇li 句??

真怪??

我唔知d sir 話ac有,有沒有就要睇下drill book

少提ac !!

等緊佢(,一位名sir)出緊!!

其實除左政府紀律部隊有機會操槍...
我想問民間有邊d部隊係有機會操槍...??

其實dismissing 同 Falling out 一樣!前者果日課程完結,後者小息仲有下文.
有官在操場.........要上前欏人情"Officer on Parade turn to the R and salute ...................如果無官,亞媽個仔都知唔洗俾禮?又何必do not Salute???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #41 Raiden_Jackson 的帖子

你知不知香港有条法例.............藏有類似槍械之物体..........使人恐"具"你有禁勇都無禁儍喇博拉咩!好似有一隊前防衛軍操deact槍???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #41 Raiden_Jackson 的帖子

去電影制作公司欏正人情當做戲!想揸支槍去拿威,唔係唔得,禆機會d差人拿你威啫???

尊重人格, 請勿抄習

YES , 就係後少年團喇!!
引用:
原帖由 mswong 於 21-1-2008 05:28 發表
你知不知香港有条法例.............藏有類似槍械之物体..........使人恐"具"你有禁勇都無禁儍喇博拉咩!好似有一隊前防衛軍操deact槍???

發新話題