43 123
發新話題

笑談軍操

笑談軍操

相信cgf的朋友,每一個人都識軍操!當聽到Word of Command"March"!每個人都知左脚行先,但有一個Command".............March........"係右腳行先.各位記唔記得呢?新兵實學過???
尊重人格, 請勿抄習

你個sergeant一定有教你操Rifle,但有無教你"操"手槍呢?
尊重人格, 請勿抄習

師父,我想知喎,係咩呀?

當聽到口令"Stand at Ease"是左脚動作!但有些人是右腳動作?"他"是何人呢???
尊重人格, 請勿抄習

About Turn是順時鈡轉.......但有些人是反時鈡他有是何許人呢?
尊重人格, 請勿抄習

行進間向後轉之後出腳是出右腳嗎? 但個口令係forward噃?

Salut 比禮是用右手!有些人可以用左手?何許人也

答案是,沒有右手,傷殘或右手有一段時間"受傷"不能使用"就要用左手裨禮了

尊重人格, 請勿抄習

當聽到口令"Stand at Ease"我就會賴係放鬆咁,唷下個頭,諗唔倒呀!!開估啦!!

回覆 #6 tango10 的帖子

對不起!我指是收到命令"March"再者Forward不是新動作!之前一定有動作!March之前是無任何關連動作?
T 10:多謝捧場以上節目閣下答中任何一条,本人送上神秘禮物,祈為笑納!

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #8 surfer_ann 的帖子

Stand at Ease,不是 Stand Easy,你一定未裨你個教頭"炳"過
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #6 tango10 的帖子

這是你自已心中打數啫再者這是連續動作,亦非收到口令"March"本題講僅收到口令March後,出右腳先?不是左腳!

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 20:47 發表
這是你自已心中打數啫再者這是連續動作,亦非收到口令"March"本題講僅收到口令March後,出右腳先?不是左腳!
咁會唔會係向右面移動呀?

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:23 發表
相信cgf的朋友,每一個人都識軍操!當聽到Word of Command"March"!每個人都知左脚行先,但有一個Command".............March........"係右腳行先.各位記唔記得呢?新兵實學過???
係唔係  side pace RIGHT??
例如 "ONE PACE,RIGHT CLOSE ----MARCH"

回覆 #12 tango10 的帖子

答得好,又記唔記得口令係..............March呢!準備收禮物喇
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #13 小子1008 的帖子

弊,殺出個小子添?你又等收禮物喇!記唔記得side pace不能多過幾多步呢!
尊重人格, 請勿抄習

43 123
發新話題