43 123
發新話題

笑談軍操

英軍用左手比禮是否在心口?

皇家空軍

回覆 #31 Royal_9413 的帖子

你估美國軍人著民裝咩?

左右手一樣,但無事無幹當然一定要用右手!
尊重人格, 請勿抄習

因為我見香港警察右手拿長槍都係左手禮比心口

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 1-12-2007 10:28 發表
因為我見香港警察右手拿長槍都係左手禮比心口
用槍俾禮唔係用butt salut既咩?

回覆 #34 小子1008 的帖子

哥哥仔,越講越復雜喎!我講僅Foot Drill 徒手操!!!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #34 小子1008 的帖子

各部門,各槍械,不能混為一談?!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #36 mswong 的帖子

小子1008 講應該是SLR,因為ac得SLR係真槍

wow....呢d都成7,8年前既事lu....
已經唔記得點操......

引用:
原帖由 甘草 於 10-12-2007 00:19 發表
小子1008 講應該是SLR,因為ac得SLR係真槍
有幾可用butt salute 丫 , 我操咁耐出咁多鑊都未用過 !
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 皇家御貓 於 10-12-2007 23:37 發表

有幾可用butt salute 丫 , 我操咁耐出咁多鑊都未用過 !
通常去完靶場, 要去做宣誓, 就成日見到.

回覆 #40 tango10 的帖子

唔係通常放低把槍做的,再講我冇任何子彈〔我唔識打英文〕

引用:
原帖由 甘草 於 11-12-2007 21:45 發表
唔係通常放低把槍做的,再講我冇任何子彈〔我唔識打英文〕
I have no live rounds or any empty case in my possession, Sir 咁囉.
槍一定跟身呢.

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 19:40 發表
About Turn是順時鈡轉.......但有些人是反時鈡他有是何許人呢?
是否其中一個護旗手?

43 123
發新話題