發新話題

2008-12-14 南生圍

所需閱讀權限 1

2008-12-14 南生圍

D 景好多都好似好熟咁

好一般wor~~啲色
好似唔夠sharp....

努力之作!!!

曝光情況有點不一,普遍偏under.
秋冬日子係會灰灰地,樹葉枯晒,加上你這天空氣好像有點差,
又係magic hours,Side Light時間,什麼都現晒出來,
不過秋冬自有秋冬feel,色彩鮮明,可能要春夏或者空氣好d再早小小去.

友人作品,10月中影的.

約中午時間拍攝.

近黃昏時間.

曝光跟天氣normal,補燈.

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

很美,謝分享
傻豬, Ridiculous, What the FuXk !!!!!

引用:
原帖由 seal 於 24-12-2008 03:00 發表

請問有冇改善嘅建議?

色唔夠關唔關mode setting 問題?
點先sharp可以d?

我早兩日都有去南生圍,可以係秋冬有煙下問題
又或者係支鏡質素

但一般陽光係好重要
有陽光先可以發揮到枝鏡既功力
會sharp 好多架

BY 1785 IS USM kit lens(推過少少contrast)

加多張wide啲既

引用:
原帖由 seal 於 26-12-2008 03:05 發表
可能係天氣關係, 嗰日煙霞係幾多, 同埋我睇過現場色同影出嚟都係甘差唔多.

當日同緊 Nikon 17-55 2.8 & Nikon 105 2.8 vr
你兩枝鏡好令啦,我諗都係關天氣事姐

引用:
原帖由 seal 於 26-12-2008 03:05 發表
可能係天氣關係, 嗰日煙霞係幾多, 同埋我睇過現場色同影出嚟都係甘差唔多.

當日同緊 Nikon 17-55 2.8 & Nikon 105 2.8 vr
你啲相有冇PS過?

引用:
原帖由 seal 於 27-12-2008 01:06 發表

大部分小turn對比,光暗
講到底都係果句
冇陽光點執都冇用

一於下次好天再去吧

我都影過呢棵榭喎!!
不過...dc仔

附件

複製 -IMG_4081.jpg (72.15 KB)

29-12-2008 02:01

複製 -IMG_4081.jpg

發新話題