16 12
發新話題

昂船洲有三多?

昂船洲有三多?

在一九九四前?昂船洲是個島(四面環水)昂船洲本來就是軍隊的監獄,著名的歌星tomセ士也是客人之一,網中朋友Jxchan,也在這做過,他是獄吏,你看過辛康納利之"軍令如山"之沙展咩喳,坐監俾個一柴玩到謝!相信Mr chan 都玩"殘"唔少兵!!!(講笑咋,請勿反面)
第二個要介紹是火藥庫,全香港軍民事火藥,包括子彈,煙花,礦務處開山之用之炸藥等等,要提提一點,火藥庫歸RAOC彩虹邨兵房管,在火藥庫之看守人員全是包頭亞差"錫克族"(不是軍人,是軍部合約民人)因該族教条不得吸煙,飲洒,所以唔會在此吸煙!
我個女殺到!暫停???

尊重人格, 請勿抄習

回覆 #1 mswong 的帖子

引用:
他是獄吏,你看過辛康納利之"軍令如山"之沙展咩喳,坐監俾個一柴玩到謝!相信Mr chan 都玩"殘"唔少兵!!!
第二個要介紹是火藥庫,全香港軍民事火藥,包括子彈,煙花,礦務處開山之用之炸藥等等,要提提一點,火藥庫歸RAOC彩虹邨兵房管,在火藥庫之看守人員全是包頭亞差"錫克族"(不是軍人,是軍部合約民人)因該族教条不得吸煙,飲洒,所以唔會在此吸煙!
MS大佬
首先, 我唔係獄吏, 只是MCTC借用, 你應知我唔玩人, 只有被你細佬玩殘, 好彩都夠命硬唔死得, 在此處實不而講太多私人事件……
軍火庫叫ASD (Ammunition Supply Depot) RAOC 的軍火專家管, 但也有海軍火葯庫, 在陸軍未take over 是歸海軍管既, 細佬也在此做過幾年
錫克族唔食煙但狂飲酒, 特此更正
jwlchan

昂記的鷹都有好多, 不過家陣填海之後就唔見晒囉!

回覆 #3 tango10 的帖子

所以在此吹水,一人一句,十分好玩,應該係樹木多,麻鷹多,及蛇多,點解蛇多呢!
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #3 tango10 的帖子

蔗我就未見過! 請問在昂記那一方?

引用:
原帖由 jwlchan 於 28-11-2007 21:41 發表
蔗我就未見過! 請問在昂記那一方?
人老對眼就花, 睇錯字, 係多麻鷹, 所以別名"麻鷹島"

話說日治時代,日軍在東南亞森林作戰,面對天然敵人,蛇咬,蚊虫,等等,日軍在昂船洲養有大量不同之蛇,研究血清?在島之南面有大蛇坑,約深,大,十幾呎,總之人跌了下去,一定無法爬得上.............戰敗投降前爆陰毒,放走所有毒蛇,所以環島步行一定要揸住碌竹,當年與女友散步,因老婆一定唔會出現,但末行全程巳有三次大蛇橫過,嚇到半死,結果要我"咩"佢,落山,真係欏來衰?

尊重人格, 請勿抄習

引用:
當年與女友散步,因老婆一定唔會出現,但末行全程巳有三次大蛇橫過,嚇到半死,結果要我"咩"佢,落山,真係欏來衰?
你今次重唔比我捉正痛腳, 小心我密報阿嫂:x , 今回無計……!!!

咩女友下山 , 咁又幾爽架

在昂船洲分東,南,南面是渡假屋,咸水泳池,我的兒女是常客,人也不算多(可以游到直塘)所以就是帶他們外地旅行,從不在洒店游泳,永遠彈三彈四"都係第日返添馬至游喇"有時返去Mess玩,都好開心,因佢地從未見過佢老豆禁"威"其實唔係我醒,係制度啫,你去外面食野,d服務一樣好格!
東面是訓練地區,有耙場等其中一個是"無危臉耙場",300M,是當時最新式耙場,澳洲設計.由打中,打在那裹個Gourp有幾大,怎樣由MPI去CZP等全睇電視.此耙場不是Depot 負責,是由SASC管!但Depot 可執死雞,例如在碼頭睇住,如無客到可客家佔地主?
尊重人格, 請勿抄習

回覆 #8 jwlchan 的帖子

你入會有無睇規序,個網的恩怨,在網解决,嘩!你有無衰成禁!仲要去黄府報串,天地不容呀!朋友,飛機票平咩?因住好多人唔直你所為?就唔好喇!這是善意勸告,唔係恐嚇!

尊重人格, 請勿抄習

我都有好幾次因公事入昂船洲,但係我想請問依家ge軍營係咪當年英軍用ge呢?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 28-11-2007 23:35 發表
我都有好幾次因公事入昂船洲,但係我想請問依家ge軍營係咪當年英軍用ge呢?
人邊都有你既生意.......

回覆 #11 Hkpolice-Psu 的帖子

好高興見到你,老實講間屋係人地,點改,點裝修!邊有人知,不過從前港督府有地龍去添馬和三軍司令府,(茶具博物館)我在此當過更,真槍實彈,但M禁多年喇?据香港歴史三軍司令府曾藏軍旗在花園某處,戰後大規摸找尋,但到現在還了無影無誴

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 28-11-2007 23:35 發表
就我看在電視見昂記軍營仍然無變

引用:
原帖由 mswong 於 28-11-2007 22:50 發表
你入會有無睇規序,個網的恩怨,在網解决,嘩!你有無衰成禁!仲要去黄府報串,天地不容呀!朋友,飛機票平咩?因住好多人唔直你所為?就唔好喇!這是善意勸告,唔係恐嚇!
講笑呀! 有天做膽者唔敢報串, MS大佬唔野小, 你估我有咁大膽! Sorry Sir!

16 12
發新話題