27 12
發新話題

用Rollei 35S拍了一筒Fujifilm Xtra-400

係時候買scanner

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-11-2008 15:23 發表

其實都係菲林本身既特性 je~
菲林機同DC都係一樣ga ja! 去買部好平好平既機入筒菲林一樣做到咁既效果!
去影就得ga la!冇菜鳥呢回事!
係普通傻瓜機定係單反,我伯父成日講菲林機唔可以手震,攪到我成日驚影出黎唔靚

引用:
原帖由 亞延 於 2-12-2008 17:00 發表

係普通傻瓜機定係單反,我伯父成日講菲林機唔可以手震,攪到我成日驚影出黎唔靚
會架
如果你個人手定的,其實問題唔大
通常一般持機情況下,1/60秒快門或更慢,就會有手震的情況
經過呼級練習,或者借助道具(當然唔包括腳架)、轉持機姿勢後,可以做到1/30,甚至1/15秒都唔會震
以前無IS咪又係咁影
而家有IS都唔駛用

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-12-2008 00:14 發表
唉....真係灰到呢....
重話我唔post相....人人post都有分加,我就一分一蚊都冇...重叫我點post...
比一分你啦,乖~

引用:
原帖由 learngod86 於 2-12-2008 06:31 發表
係時候買scanner
學神兄你自己scan ga?

我係WJ見到相,你拎果部pentax細細機...?

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 17:21 發表

會架
如果你個人手定的,其實問題唔大
通常一般持機情況下,1/60秒快門或更慢,就會有手震的情況
經過呼級練習,或者借助道具(當然唔包括腳架)、轉持機姿勢後,可以做到1/30,甚至1/15秒都唔會震
以前無IS咪又 ...
其實...好多時可以去到1/4....冇IS

1分...

我最多只做到1/8.............

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-12-2008 23:20 發表

學神兄你自己scan ga?

我係WJ見到相,你拎果部pentax細細機...?
我未得閑post je....
d相自己scan...用部舊cheapcheap epson開盡scan...

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 learngod86 於 3-12-2008 00:07 發表

我未得閑post je....
d相自己scan...用部舊cheapcheap epson開盡scan...
我買左部多合一...冇呢個功能...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-12-2008 23:20 發表

其實...好多時可以去到1/4....冇IS

1分...
咁我坐響道影試過1/3都唔致於散,微散
企就我唸1/6左右係咁先,講真...好難唔震=-=

引用:
原帖由 亞延 於 3-12-2008 01:26 發表

咁我坐響道影試過1/3都唔致於散,微散
企就我唸1/6左右係咁先,講真...好難唔震=-=
腳架/單腳架...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 00:15 發表

我買左部多合一...冇呢個功能...
試下加個燈箱壓落去

27 12
發新話題