發新話題

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

器材奴都要有條件先可以做到
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:12 發表
器材奴都要有條件先可以做到
唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:18 發表

唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!
如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:15 發表
我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費
都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:25 發表

如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃
咁你要學下阿高 la................

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:26 發表

都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:28 發表
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???
我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:30 發表

我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到
咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:26 發表
咁你要學下阿高 la................
我自己買機的話,我會都先考慮5D/D300/D700這一層+f4鏡,
1D+f2.8 (X2支)+閃燈+備用電,個重量......唔算好重.....背幾日唔會有咩問題,
當初唔使錢有EOS-1又有2.8鏡係幾過癮,但背左三五七年,肩背腰,實有勞損.....
1D/D3最後都係一定要買,但一般情況,5D+f4個層足夠有餘.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:36 發表

咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!
有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-12-2008 02:45 發表

我自己買機的話,我會都先考慮5D/D300/D700這一層+f4鏡,
1D+f2.8 (X2支)+閃燈+備用電,個重量......唔算好重.....背幾日唔會有咩問題,
當初唔使錢有EOS-1又有2.8鏡係幾過癮,但背左三五七年,肩背腰,實有勞損.....
...
5D加f4果層既用家!(舉手!)
上至function,下至snap-shot,夠了!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:46 發表

有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set
我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!

大白同小白會2回事. 大白唔可以取代小白, 所以點解大小三元無大白.
大白其實好鑑介... 除非好介意mobility, 如果唔係做乜要ZOOM先?
70-200有小白, 2.8, 高畫質
300有384, 高畫質
400有384x1.4, 都係好高畫質.
IS大家都係廢廢地得2個stop, 但係畫質就差好遠.

睇實用性. 影人, 大部份小白都cover晒.
用到大白, 一係影車, 一係影飛機, 一係影雀.
用384+*1.4一樣夠靈活.

用100-400.. 就好似用18-200咁... 反正你都唔會zoom黎zoom去, 點解唔拆做2枝?

重量另計..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 28# 的帖子

咁得啦, 15mm, 20mm, 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm, 200mm, 300mm,
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題