發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 08:43 發表

閃呢D...唔買唔得既
有一支閃,好多時好過有多一支鏡
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

咁...有冇人對Gary Fong d 野有意見呢? (講左咁耐..)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-11-2008 00:37 發表
咁...有冇人對Gary Fong d 野有意見呢? (講左咁耐..)
我用緊佢隻whaletail, 感覺上"杯麵"易用d, whaletail 都幾大舊, parts多, 覺得將d野複雜化左...而家多數用盒仔或反光咭算, 如果你真係想買gary fong, 杯面啦!

我唔熟閃
無野講
只可講"公起公起"

引用:
原帖由 四哥 於 21-11-2008 10:42 發表

我用緊佢隻whaletail, 感覺上"杯麵"易用d, whaletail 都幾大舊, parts多, 覺得將d野複雜化左...而家多數用盒仔或反光咭算, 如果你真係想買gary fong, 杯面啦!
如果可以...真係想約師兄出來借whaletail來玩下...

ATM好似都係用湯碗o個隻
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 01:44 發表
ATM好似都係用湯碗o個隻
我都記得係..不過感覺唔好呀杯麵...Whaletail型好多,好似多好多野玩...
杯麵都要四舊水一個...果日去鴨仔見到..果d祖國版真係買唔落手...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 02:16 發表

我都記得係..不過感覺唔好呀杯麵...Whaletail型好多,好似多好多野玩...
杯麵都要四舊水一個...果日去鴨仔見到..果d祖國版真係買唔落手...
經過左呢2week之後的press,我覺得之前Bobby同我上一week玩120 的時候識的andy講得o岩,一個幾十蚊的softbox就夠

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 02:35 發表

經過左呢2week之後的press,我覺得之前Bobby同我上一week玩120 的時候識的andy講得o岩,一個幾十蚊的softbox就夠
我今日用都ok...不過...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 02:45 發表

我今日用都ok...不過...
有時要反打,同埋睇下有無條件比你under左再推番光,呢2點我估你都知,不過到左實戰的時候係好容易忘記

遲少少我會試下softbox+反光板,睇下到時係點

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 02:56 發表

有時要反打,同埋睇下有無條件比你under左再推番光,呢2點我估你都知,不過到左實戰的時候係好容易忘記
我搞唔掂支閃既加減出力...同機身點set...真係亂咁來的

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-11-2008 03:00 發表

我搞唔掂支閃既加減出力...同機身點set...真係亂咁來的
手動的,好多野你都要set,o係一個兵荒馬亂的時候,倒不如用番ETTL,因為好多時,如果你要set野的就會錯過左好多野,我遇唔少

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 03:05 發表

手動的,好多野你都要set,o係一個兵荒馬亂的時候,倒不如用番ETTL,因為好多時,如果你要set野的就會錯過左好多野,我遇唔少
ETTL都可以加減ev ga ma.... 聽日上堂,我冇卡... 我都冇相俾佢睇...

你咩牌子燈? canon可以收皮啦
nikon/metz都可以信ETTL/ITTL/A mode
gary fong.... 馬桶(aka whaletail..)係幾好用, 不過真係幾大舊. 杯麵(aka lightsphere)簡單得多. 但係馬桶有多D花樣玩下.
實用... 買個dom dom型softbox (get個意境啦...)最簡單, 又細又易用. 玩燈係另一門大大大大大大學問
strobist blogspot, 好多猛人:
http://strobist.blogspot.com/
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題