發新話題

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
24 for ultra wide
35 for 透視感
50 for standard
85 for short tele

我出街用35+50.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 02:58 發表
大白同小白會2回事. 大白唔可以取代小白, 所以點解大小三元無大白.
大白其實好鑑介... 除非好介意mobility, 如果唔係做乜要ZOOM先?
70-200有小白, 2.8, 高畫質
300有384, 高畫質
400有384x1.4, 都係好高畫質.
I ...
唔.......同意&講中
等我冷淨地想下先!

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 03:00 發表
正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
35 for 透視感

我出街用35+50.
好..........唔理大白...........
向定焦出發......................................

謝謝師兄意見

引用:
35 for 透視感

我出街用35+50.
你用既係leica來的... ?

都係個句, 睇下師兄鍾意影乜lor~
以重量計, C記384係輕, 但加咗TC後就會重過大白, 不過384唔一定要配TC的, 有時想玩人/物的大特寫, 加埋TC後真係要行好遠...睇情況啦.
所以我覺得一支384+TC, 重量同焦距都有得走盞, 亦有佢的靈活性係度WOR
但如果師兄唔係成日都想[有大影大](例如影雀), 經常會影下近D的人或物咁, 大白會適合你多D LOR.
小弟係用N牌384的, N牌雖然都有近似大白的鏡, 但舊款到連超音波摩打都冇, 所以當初買384時並無太多顧慮.
眼光光~

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:54 發表

我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!
太多野set的,我就
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
35 for 透視感

我出街用35+50.
35呢個係一個幾好用的焦段
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 11:31 發表

35呢個係一個幾好用的焦段
35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:37 發表

35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...
好在琴日問阿叔囉定支菜35/.4黎玩ja

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

我想講句四字粗口...係此時,此刻

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:47 發表

我想講句四字粗口...係此時,此刻
幾時得閒出黎影相阿!??
一齊玩啦

ps.仲有支180/2.8

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:37 發表

都唔係的,入支35 f2都得

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

佢入左sony??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 12:53 發表

佢入左sony??
阿叔借比我果支係contex mount....要用contex轉eos mount玩....

唔知係咪應該話佢入左呢....佢入左比佢個仔....e家佢個仔玩緊a700
冇1635但有2470....我揸過....又大舊又重....

回復 37# 的帖子

簡直一流
一機一鏡走天涯, 我會揀35
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題