50 1234
發新話題

公布左啦24.5MP Nikon D3X !!!!!

公布左啦24.5MP Nikon D3X !!!!!

http://www.dpreview.com/news/0812/081201nikond3x.asp

http://www.nikon.com./about/news/2008/1201_d3x_01.htm
嘩!一個RAW檔成50MB呀!
140MB.... TIFFs
好貴呀~~
US$7,999 官方價,我估計香港出街時會賣HK$5-6X,XXX
分分鐘街價都貴過1Ds MKIII

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:01 發表
http://www.dpreview.com/news/0812/081201nikond3x.asp

http://www.nikon.com./about/news/2008/1201_d3x_01.htm
嘩!一個RAW檔成50MB呀!
好貴呀~~
US$7,999 官方價,我估計香港出街時會賣HK$5X,XXX。
連射慢左差唔多成倍....
ISO最多開到6400....
用番舊D3既system(51點對,92萬mon)
冇除塵(好似!?)
A900既CMOS....

very expenssive ar

引用:
原帖由 101653 於 1-12-2008 21:08 發表

連射慢左差唔多成倍....
ISO最多開到6400....
用番舊D3既system(51點對,92萬mon)
冇除塵(好似!?)
A900既CMOS....
呢部其實應該定位係影樓機

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-12-2008 21:11 發表

呢部其實應該定位係影樓機
應該係高quality印刷品/書刊,
影樓做job用135唔係好夠.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-12-2008 21:18 發表

應該係高quality印刷品/書刊,
影樓做job用135唔係好夠.
影樓做job need medium format

引用:
原帖由 ATM 於 1-12-2008 21:19 發表

哈蘇

今次Nikon錯哂la...................

引用:
原帖由 ATM 於 1-12-2008 21:19 發表

其實應該說 medium format係商業影樓的下限.
始終135design出來係為左快捷方便行先,
商業影樓一般都做到地鐵燈相咁大係起碼,
135唔係唔得,做完好多後期功夫,不如用120成個RAW比個客.

引用:
原帖由 亞龍 於 1-12-2008 21:28 發表
今次Nikon錯哂la...................
點解??D3X其實係同1Ds同一條路.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-12-2008 21:34 發表

點解??D3X其實係同1Ds同一條路.
呢個價,....sulphate啦

比我都用C記啦
想同人爭??...就憑呢個價 & ISO 6400???

人地啲新機都有ISO 12800 / 25600 la

仲要....呢部機係"冇" 除塵既...

整慢個連射....整低個ISO....
行番D3舊system....
D3用家呻左咁耐....到D3X都仲係冇除塵....
部機行單核....運算我覺得點都唔夠1Ds#3行第3代雙核快....
用A900既CMOS....即係一味谷像素....賣6萬幾大洋....

我覺得咁出機實比人鬧

引用:
原帖由 101653 於 1-12-2008 21:42 發表
我覺得咁出機實比人鬧
今次我相信N記朋友實大跌眼鏡,
發狂都似

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:37 發表

呢個價,....sulphate啦

比我都用C記啦
想同人爭??...就憑呢個價 & ISO 6400???

人地啲新機都有ISO 12800 / 25600 la
你指新機係.....??
1Ds唔係得3200咩??

50 1234
發新話題