發新話題

想加入番影友的大家庭

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:13 發表
你班學生哥已經一人一單反(分分鐘唔止一部添), 我d咁嘅都要人到中年先買到部入門機加一兩支入門鏡咋!!
長鏡入門...384?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-11-2008 19:21 發表

長鏡入門...384?
384係第二支, 我第一支入門長鏡係小黑三

雖然70-300的價錢係更加入門, 但PQ點及384呀!!!

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:39 發表

雖然70-300的價錢係更加入門, 但PQ點及384呀!!!
咁就唔入門啦... 兩支都過五千..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-11-2008 19:46 發表

咁就唔入門啦... 兩支都過五千..
小黑三市價唔過五千呀!!! 四千幾到咋...況且呢支我係呃番黎的
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:53 發表

小黑三市價唔過五千呀!!! 四千幾到咋...況且呢支我係呃番黎的
有就得啦..

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:39 發表

其實我到而家都唔明...點解定焦影既相會靚過變焦呢?
雖然我知係事實,但只當係常識

從來不知背後道理...有冇啲理論化既知識可提供或作解釋呢?
[感謝]

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-11-2008 21:06 發表

其實我到而家都唔明...點解定焦影既相會靚過變焦呢?
雖然我知係事實,但只當係常識

從來不知背後道理...有冇啲理論化既知識可提供或作解釋呢?
[感謝]
鏡片數目小d.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-11-2008 21:21 發表

鏡片數目小d.
接住再講,光每經過一塊鏡片的時候都會因為折射,聚/散而有衰減,所以光經過的鏡片愈少就愈好
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 6-11-2008 00:39 發表

接住再講,光每經過一塊鏡片的時候都會因為折射,聚/散而有衰減,所以光經過的鏡片愈少就愈好
thx
又想再問深一層..
咁定焦出來既相係邊方面好過變焦呢?
色水?解像力?色散?....???

eg.假如小白@200 4 vs EF 200 2.8 II L  @4

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-11-2008 19:13 發表
你班學生哥已經一人一單反(分分鐘唔止一部添), 我d咁嘅都要人到中年先買到部入門機加一兩支入門鏡咋!!
邊個話
我d$$$$去曬war game
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

回復 39# 的帖子

最客觀可以量度的就係resolution. 你睇下canon神鏡200 f/1.8個resolution. 開盡1.8仲勁過你普通prime收光圈
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 01:29 發表
最客觀可以量度的就係resolution. 你睇下canon神鏡200 f/1.8個resolution. 開盡1.8仲勁過你普通prime收光圈
其實支鏡銳利之如,都重要部機的CMOS得,咁張相先利架.......
最近我就十分鐘意50D的CMOS,佢以經做到無缝隙透鏡設計,再加上1510萬像素,咁枝鏡的銳度就真係影得到la.....

引用:
原帖由 亞龍 於 7-11-2008 02:40 發表
其實支鏡銳利之如,都重要部機的CMOS得,咁張相先利架.......
最近我就十分鐘意50D的CMOS,佢以經做到無缝隙透鏡設計,再加上1510萬像素,咁枝鏡的銳度就真係影得到la.....
....據聞50d sharp過頭,小白IS已經唔夠做,影出來唔得了

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-11-2008 09:49 發表

....據聞50d sharp過頭,小白IS已經唔夠做,影出來唔得了
我d同事都話因為像素推高左,如果乘番個數變成ff的,50d有3000幾萬像素,對比番1d重要高,而且canon個system都去唔到咁高解像度
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-11-2008 10:56 發表

我d同事都話因為像素推高左,如果乘番個數變成ff的,50d有3000幾萬像素,對比番1d重要高,而且canon個system都去唔到咁高解像度
睇下24L-2會唔會好d啦...

發新話題