發新話題

X2增距鏡

X2增距鏡

想問問各位有用canon X2(or kenko)增距鏡的朋友(X1.4個人認為不如唔好買,range唔夠玩)

想知究竟裝左之後畫質會變到幾差?

有冇相可post下睇睇對比呢?

Canon 2X 會細左1-2級光圈,用1.5X啦

err...我都知
X1.4--->跌一級光圈
X2--->跌兩級

但係我唔想再入長鏡
所以想入個extender玩下lor
只係關注x2之後畫質變劣的情況會去到咩程度

總之就...1.4勁sharp,2就唔得(係唔得!)囉...

真係?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

X2增距鏡
真係咁衰?
我見canon 果個好貴下
有冇d 平d o既選擇???我買黎比g9用架

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 02:04 發表
真係?
我真係吹水ga!
佢用小小白is,加1.4同2都好sharp ga 其實!

樓主師兄好, 我自已係用N記的, 但都希望我的少少經驗可以幫到你.
我都有用緊原廠1.4x的增距器, 基本上畫質係冇乜大分別.
之前我亦有用過1.7x, 嗯, 都ok, 但放大咗真係有少少...不過以print相為目的的話都可以接受.
( 我用的 N記的300MM F4, 冇防震的, 試的時候係用腳架試過, 但可惜支1.7好快放咗, 冇留相)
至於2x, 嗯, 未有機會, 如果我部機再高檔d, 同埋有支超大光圈的長鏡時, 我可能會考慮的.
所以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.
當然又視乎師兄想影乜啦...翠鳥??

眼光光~

BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打雀(唔一定係小翠)

我係有小小白is,但用X2之後會冇左AF

所以而家想再入135L / 200 2.8 II L
再加個X2變成有AF既定焦tele

ie
135 2 L加X2---->270mm f/4
200 2.8 II L 加x2 ---->400mm f/5.6

其實都仲係好正(光圈值都唔算細,又可以AF)
加下我用1.6機,有優勢

但係SSW加x2--->f/8 仲有只可MF  

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 15:32 發表
BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打 ...
哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS, 真係好好, 加上重要輕過N記少少, 真係贏哂.
C記的384相我就冇, 但N記就有D, 拍得唔好請多多指教.
(馬騮, 蝴蝶同日落都係冇用1.4X, 其他就有)

附件

26-10-2008 19:04

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 19:04 發表

哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS,  ...
唔....加左X1.4果然拉近左主體,係唔同啲
至於我想買extender係因為可以一鏡變二
而384呢啲平日唔打雀又好少用到咁tele...有啲浪費

anyway, good photos,thx

順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 19:56 發表
順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it
頭三幅都係加拿大的西岸, 溫哥華區RICHMOND市的IONA REGIONAL PARK影的.

隻鷺係叫大藍鷺, 但RICHMOND市的市徽(我唔係成日去個度的)

我打雀日子好短, 重周圍搵緊, 基本會去有紅樹林, 較人少的漁港同濕地LOR, 詳細地點我PM你啦.

為了唔俾人一個[外國D雀係大D靚D]的錯覺, 我POST番D 本地鳥, 隻夜鷺係係九龍公園影的, 但其他就唔係.

附件

26-10-2008 20:31

眼光光~

呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他的.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 20:51 發表
呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他 ...
你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM($5000~6000)
其中一枝
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買384..456 等等長鏡
而係想買個extender玩玩姐

枝鏡for 人像,加埋X2 for 打雀

發新話題