22 12
發新話題

照片有黑點

照片有黑點

各位師兄:
小弟乃是新片
我用Canon 450D + 18-55mm Av mode
F:5.6 & F:32拍照
F:32右上角有黑點
換其他鏡也是如此
何解?
感激萬分

附件

7-10-2008 15:23

7-10-2008 15:23

CCD有塵

low pass filter有塵..
光圈越細就越易見到
可以試下自己用pump吹

但唔擔保會唔會吹到多左塵..."

you have 3 choices:
1. 忍受....反正唔會下下影f16以上
2. 自己用pump吹,升起反光鏡.....不過可能越吹越多
3. 去客戶服務中心,俾三百蚊,全機清潔

超感激大家
用此機升起反光鏡功能+用pump吹
解決咗

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-10-2008 16:40 發表
you have 3 choices:
1. 忍受....反正唔會下下影f16以上
2. 自己用pump吹,升起反光鏡.....不過可能越吹越多
3. 去客戶服務中心,俾三百蚊,全機清潔
三百蚊好似淨係清潔鏡室同low-pass
viewfinder, prism, focusing screen.....另計

我完全睇唔到有點點.........

引用:
原帖由 mujiadam 於 7-10-2008 20:44 發表
x2

引用:
原帖由 savio 於 7-10-2008 19:54 發表

三百蚊好似淨係清潔鏡室同low-pass
viewfinder, prism, focusing screen.....另計
下!?個姐姐呃我!?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-10-2008 00:21 發表

下!?個姐姐呃我!?
你咁好彩.一向都係得我O厄姐姐架咋.......

我部350d  viewfinder都入左頭髮。。整要幾錢架?

引用:
原帖由 mujiadam 於 8-10-2008 00:27 發表

係我面前講個O厄字。。。

引用:
原帖由 mujiadam 於 7-10-2008 20:44 發表
see that

附件

8-10-2008 00:40

引用:
原帖由 b.jam 於 8-10-2008 00:32 發表
我部350d  viewfinder都入左頭髮。。整要幾錢架?
如果聽savio哥咁講...要啦

引用:
原帖由 mujiadam 於 8-10-2008 00:27 發表

我都想俾姐姐呃下......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

22 12
發新話題