發新話題

canon 40d

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 21:31 發表

點解業餘/普通人就唔用得??
我就唔信咁Q多新聞界的人一出xxD就走去買....出新買新....
我影張相絕對唔係為左影雜訊!!!!!你係我唔係!!!!!
Digi4就算RAW處理快左....但佢就係咁就更新部機我覺得冇必要....

( ...
有錢唔賺,你有冇咁笨~ 我好睇雜訊ga!我成日嫌少...
佢出得就自然係因為覺得有market...人地可能20D升50D呢?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-10-2008 21:29 發表

推高左iso如果digic 4抑制/處理雜訊能力好左,1600,3200的noise都會少的(理論上)

連拍慢左,可能同像素高左,多左資料要處理所以都係慢左

佢呢塊cmos報稱採用左無縫透鏡的設計
理論上囉....

連拍慢左就係慢左架啦....係數字上....技術未支持到就唔好放出黎丫....

我唔Q理佢cmos點設計....你知佢點設計又有咩用ja....
Canon講呢d野出黎....聽果個就以為好犀利....其實影像質素又唔見得有幾大提升....對拍攝又有咩幫助....

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 21:38 發表

理論上囉....

連拍慢左就係慢左架啦....係數字上....技術未支持到就唔好放出黎丫....

我唔Q理佢cmos點設計....你知佢點設計又有咩用ja....
Canon講呢d野出黎....聽果個就以為好犀利....其實影像質素又唔見 ...
無縫果個技術,就係D3屈左Canon機果樣野....你話有冇用?

算吧啦...你唔gur Canon都冇用ga la..佢真係屈機,不過係屈得好神怪咁解...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:36 發表

有錢唔賺,你有冇咁笨~ 我好睇雜訊ga!我成日嫌少...
佢出得就自然係因為覺得有market...人地可能20D升50D呢?
夠鐘出機咯....咪求其痴d野上去放出黎賣囉....

ps.真係唔明你....又話要黑角....又話要變形....又話要雜訊....

ps2.我有45&85蔡頭玩喇

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:40 發表

無縫果個技術,就係D3屈左Canon機果樣野....你話有冇用?

算吧啦...你唔gur Canon都冇用ga la..佢真係屈機,不過係屈得好神怪咁解...
唔係唔gur架....好似5D#2咁....我覺得係神機黎架tim(係e個階段)
Canon d招數真係騎呢都冇人有....E部50D我真係唔明出黎做乜....

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 21:38 發表

理論上囉....

Canon講呢d野出黎....聽果個就以為好犀利....其實影像質素又唔見 ...
實際上都係少左的,不過我唔聞相,睇digi的測試,都係一代好過一代的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 21:41 發表

夠鐘出機咯....咪求其痴d野上去放出黎賣囉....

ps.真係唔明你....又話要黑角....又話要變形....又話要雜訊....

ps2.我有45&85蔡頭玩喇
菜頭!? 我有小小白IS玩啦~~人地長期借我了~
借d菜頭來玩啦~

你唔覺得果d野好萌ga咩? 好似天然一樣!
雜訊..5D我開到3200啦~
黑角用變形...好正呀~開盡光圈加黑角,想影既野好突出的(感覺上)
變形...wide有變形有咩所謂~

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 21:45 發表

唔係唔gur架....好似5D#2咁....我覺得係神機黎架tim(係e個階段)
Canon d招數真係騎呢都冇人有....E部50D我真係唔明出黎做乜....
5Dmk2我覺得好一般ja wor...

耶man~~~~~

ps.最多借你玩一日咁大把啦因為你仲未借條相機帶比我我仲吊緊頸

附件

2-10-2008 22:17

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 22:17 發表
耶man~~~~~

ps.最多借你玩一日咁大把啦因為你仲未借條相機帶比我我仲吊緊頸
死佬..下次吹吹佢先影啦

引用:
原帖由 101653 於 2-10-2008 22:17 發表
耶man~~~~~

買一條la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-10-2008 21:48 發表

菜頭!? 我有小小白IS玩啦~~人地長期借我了~
借d菜頭來玩啦~

你唔覺得果d野好萌ga咩? 好似天然一樣!
雜訊..5D我開到3200啦~
黑角用變形...好正呀~開盡光圈加黑角, ...
暗角下話...黑角唔同暗角喎= =

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 3-10-2008 13:14 發表

有咩分別...

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 3-10-2008 13:14 發表

黑角阿....24105落埋濾鏡有黑角....王子仲話呢個係萌點黎既....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-10-2008 15:50 發表

有咩分別...
緊係有分別啦....
冇記錯暗角係影像四角偏暗....但四角也在正常吸光的情況下會消失(收細光圈??)....
黑角好似係由於鏡頭前組有野擋住四角(濾鏡??)令四角影像無法通過鏡頭....即使收細光圈....黑角亦唔會消除....

應該係咁??

發新話題