41 123
發新話題

今天衝動了!!!!!!

黑白.. agitation又要計時間溫度, 差幾度出黎又差好遠..
又要拿拿林用晒D藥水  好麻煩..
拎去俾lab沖都係20皮, scan埋仲有discount..

自己買scanner,一黎又慢, 效果又冇人地大機咁正.. 部機又貴
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 21-9-2008 20:51 發表
黑白.. agitation又要計時間溫度, 差幾度出黎又差好遠..
又要拿拿林用晒D藥水  好麻煩..
拎去俾lab沖都係20皮, scan埋仲有discount..

自己買scanner,一黎又慢, 效果又冇人地大機咁正.. 部機又貴 ...
其實..d lab有咩可以幫我地做ga? d收費表我睇唔明呀...果間Color16,重有咩東亞?
有冇邊間好介紹?

colorsix, 東亞, 好世界 係island都OK
九龍冇乜掂.. 但係唔想過海可以去ememory (可以叫佢寄番俾你), 金鈿. 我有時係大埔懶得出去會去上水, 或者大埔墟都有間OK.
lab可以 develop, print, scan

negative (c-41), positive (e-6), B&W (d-76), e to c (positive with c-41)
scan CD..

引用:
原帖由 Elf 於 22-9-2008 01:18 發表
九龍冇乜掂.. 但係唔想過海可以去ememory (可以叫佢寄番俾你), 金鈿. 我有時係大埔懶得出去會去上水, 或者大埔墟都有間OK.

negative (c-41) ...
我都係去colorsix or 東亞 ga la...好世界唔知係邊...
我而家心郁郁想買d B/W菲林玩下...

引用:
原帖由 Elf 於 22-9-2008 01:18 發表

negative (c-41) ...
請問師兄....九龍有邊間會做push/pull架?
thx...

學神 born to sleep...

回復 34# 的帖子

諗住自己定係俾lab develop, 自己定俾lab scan?
諗住買平定貴菲林? 平可以玩樂凱, 貴可以玩ilford, kodak.

回復 35# 的帖子

有錢乜都得

引用:
原帖由 Elf 於 22-9-2008 01:54 發表
諗住自己定係俾lab develop, 自己定俾lab scan?
諗住買平定貴菲林? 平可以玩樂凱, 貴可以玩ilford, kodak.
我諗住俾lab develop同scan...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-9-2008 19:28 發表

我諗住俾lab develop同scan...
其實玩W/B就唔scan了吧,
我估你玩W/B都係想試吓影FILM的流程,
影W/B FILM多數係,影>沖>Contact Print(唔一定要)>選相>放,
想試吓先的話,當然找LAB代勞會比較化算,
但玩過想長期深入玩,自己沖平好多.(平均一日一桐的話)
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-9-2008 00:08 發表

其實玩W/B就唔scan了吧,
我估你玩W/B都係想試吓影FILM的流程,
影W/B FILM多數係,影>沖>Contact Print(唔一定要)>選相>放,
想試吓先的話,當然找LAB代勞會比較化算,
但玩過想長期深入玩,自己沖平好 ...
scan...唔係即係....掃瞄..咩?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 23-9-2008 00:20 發表

scan...唔係即係....掃瞄..咩?
直接裁放算了,最基本傳統的方式,不作數碼上的轉換.
最理想的,就當然自己沖,自己放,學習吓film最基本的,(相對地學左好多ps技巧)
......但會幾貴,由期係小量時.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

41 123
發新話題