發新話題

CANON EOS 5D Mark II

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 17-9-2008 18:30 發表

Nikon D90? 兩部機都唔同級, 點比較? 不如話D700冇得拍片
但係對於一d aps片幅的用家/等跳入坑的人o黎講就唔同
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 18:30 發表

都唔係的,策略上佢要睇s 同n o黎打,但係而家中階aps片幅的都係有6fps

ff的n家d700都有5(加grip的有8)
s記都係5fps

唔出一部有6或者以上的,都係唔能夠吸引d要影獵豹速度的人投入c記

不過,今次c記o係n記 ...
係....睇住人黎打係重要....
但係如果整到咁高質....自己廠第條link果系機會死架....
像素追到1ds#3....連拍如果整到6....1ds#3仲賣得既??
係....5d#2可能輸1ds#3少少野....但係兩個價錢的差異....你係消費者你又會點選??
連拍呢樣野已經被一些拍片功能所取代....如果真係有心玩連拍/運動攝影....點解唔上1d#3??
有d野真係冇得怨....

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 17-9-2008 18:30 發表

Nikon D90? 兩部機都唔同級, 點比較? 不如話D700冇得拍片
所以咪話canon巴死nikon囉....
佢岩岩出左部d700....冇拍片....5d#2打對台既....嬴左佢呢個功能....
講番d90....係有拍片阿....但又冇咁高質....
加上40d更新左firmware....係有畫冇聲....仲唔夠??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 18:34 發表

但係對於一d aps片幅的用家/等跳入坑的人o黎講就唔同
假如你係入門機/中階機的階段....見到咁多新機出左....你又想轉機玩....
如果有一定資金....你會停留係APSC呢個階段定係選擇上FF玩??
如果情況容許....我老虎咬都上FF啦....

引用:
原帖由 101653 於 17-9-2008 18:35 發表

係....睇住人黎打係重要....
但係如果整到咁高質....自己廠第條link果系機會死架....
像素追到1ds#3....連拍如果整到6....1ds#3仲賣得既??
係....5d#2可能輸1ds#3少少野....但係兩個價錢的差異....你係消費者 ...
product 路線係有唔同,1ds 系列係sale佢的專業同手動setting(你有你阿叔部機,你都知有幾多setting的野)

5d係走中/低價的ff,走的路線係便利性,

我諗一般用家唔會無呈呈入一部1ds,專業鍾意手動set野的人亦唔會因為5d2的價而放棄1仔

如果拍片係可以取代到影相的,早就已經無左相機
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 18:48 發表

product 路線係有唔同,1ds 系列係sale佢的專業同手動setting(你有你阿叔部機,你都知有幾多setting的野)

5d係走中/低價的ff,走的路線係便利性,

我諗一般用家唔會無呈呈入一部1ds,專業鍾意手動set野的人亦 ...
唉....set到頭暈....

引用:
原帖由 101653 於 17-9-2008 18:43 發表

假如你係入門機/中階機的階段....見到咁多新機出左....你又想轉機玩....
如果有一定資金....你會停留係APSC呢個階段定係選擇上FF玩??
如果情況容許....我老虎咬都上FF啦....
君不見有好多人入完又放,放完又入,都係o係入門機的級數

有d會睇邊一家的機能而跳入邊一家,n記多的跳n記,c記多的跳c記

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 18:53 發表

君不見有好多人入完又放,放完又入,都係o係入門機的級數

有d會睇邊一家的機能而跳入邊一家,n記多的跳n記,c記多的跳c記
何必呢...?
佢出新機你就買新機...會破產架...

o黎緊我諗對於dslr的定義好快有改變

1000d o個d 先係入門apsc
450d o個d 係中階apsc
50d係高階的apsc

之前疑似會出的所謂7d/9d係ff的入門
5d mk2係ff中階
1仔係ff的高階

引用:
原帖由 101653 於 17-9-2008 18:55 發表

何必呢...?
佢出新機你就買新機...會破產架...
d人係咁trade,以350d.400d同450d做例子最好

剛出400d的時候,d人嫌350d無除塵,trade左轉機

450d出的時候,d人嫌400d無live view,trade左轉機

有人見另一家有某d機能/比自己用o個家無的/自己用o個家太耐無新機出另一家又出新機,trade左轉另一家(5d轉d3/d700大有人在)

另一個我相信好多用家都關注的問題係....

5DMKII 有否改善5D飛鏡問題呢??

呢個連canon 都"承認"既問題,真值得日後尋找

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-9-2008 19:19 發表
另一個我相信好多用家都關注的問題係....

5DMKII 有否改善5D飛鏡問題呢??

呢個連canon 都"承認"既問題,真值得日後尋找
過左頭一水的之後相信無事(要買的人都係等第二水先 )

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 18:57 發表
o黎緊我諗對於dslr的定義好快有改變

1000d o個d 先係入門apsc
450d o個d 係中階apsc
50d係高階的apsc

之前疑似會出的所謂7d/9d係ff的入門
5d mk2係ff中階
1仔係ff的高階
我覺得50D只係進階....
D300果D先叫高階....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 19:22 發表

過左頭一水的之後相信無事(要買的人都係等第二水先 )
點解呢??我真係想知....

引用:
原帖由 101653 於 17-9-2008 19:24 發表

我覺得50D只係進階....
D300果D先叫高階....
我都係以c記o個個系列o黎定

發新話題