發新話題

[星期制] Macross F討論帖

大哥:「這場戰爭結束後..我打算回老家結婚了!」

問下老一輩嘅...

當年嘅巨人族譯名係咩

[quote]原帖由 zeta 於 15-5-2008 17:42 發表
問下老一輩

我頂...Macross Quarter比Battle 7更超級系....

用左3個鍾譯第8集...

引用:
原帖由 MarK-C 於 15-5-2008 19:05 發表

我記得其中一個係杰特拉,仲有好似叫祖爾達的~
仲有冇人記得正確係咩名?
亞視當年叫祖拿達軍,女兵好似係米拿達定美拿達,唔肯定............

引用:
原帖由 zeta 於 16-5-2008 10:26 發表
我頂...Macross Quarter比Battle 7更超級系....

用左3個鍾譯第8集...
重好熱血

引用:
原帖由 Paul 於 16-5-2008 13:43 發表

重好熱血
果砲Macross Cannon

響我地做好份字幕後駛唔駛比分copy大家

引用:
原帖由 zeta 於 16-5-2008 16:31 發表

果砲Macross Cannon

響我地做好份字幕後駛唔駛比分copy大家
我當時覺得自己看緊勇者王

引用:
原帖由 Paul 於 16-5-2008 20:10 發表

我當時覺得自己看緊勇者王
天上天下一擊必殺砲
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

耳環冇左

雪麗魯:把我的耳環還給我吧

公主:X,我忘記了... 囧

引用:
原帖由 ZaMaR 於 16-5-2008 21:01 發表
耳環冇左

雪麗魯:把我的耳環還給我吧

公主:X,我忘記了... 囧
我都想知部機爆左隻耳環冇左點樣同雪路交代

唔使驚~ 下集出返個拎耳環回憶咁就o係返度架啦~  希望...

101653... 你個等身攬枕... 邊度有得賣?
It's time to face the truth.

引用:
原帖由 KenChing 於 17-5-2008 01:29 發表
唔使驚~ 下集出返個拎耳環回憶咁就o係返度架啦~  希望...

101653... 你個等身攬枕... 邊度有得賣?
藤林杏??
我好似係信和見過下

引用:
原帖由 101653 於 16-5-2008 23:01 發表

我都想知部機爆左隻耳環冇左點樣同雪路交代
仲會點?雪路女王咪用皮鞭囉............... 公主有難啦~~

引用:
原帖由 F22 於 16-5-2008 12:21 發表

亞視當年叫祖拿達軍,女兵好似係米拿達定美拿達,唔肯定............
我都係聽d叔叔講.......

當年未上tv時係用精密模型(本地模型雜誌, 環球模型幕後)既翻譯---

TV班巨人樞軸軍/軸心軍(譯自日文CENTRALATY, 亞視後來照音譯"祖拿達"軍), 對監察軍(傳聞MACROSS F既敵方正體正是監察軍!)

MARCROSS馬戈斯(好名!), VALKIRE韋基利(無錯, 就係佢地改)......

發新話題