發新話題

A900出現了!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 12-9-2008 02:13 發表

個人認為,樣衰只衰在果4個英文字母...
個金字塔幾靚仔
我覺得樣衰在佢個橙圈係個mount位度....仲要un支支細細個....
加埋金字塔個位係個mount上面遮一遮....上面都抹殺埋....
又話橙色革命....裝支肥大d既鏡落去人地睇鬼到牙....

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:16 發表

哦....
人地講明raw冇事....可以輕易汁到....你係要用jpeg黎出咁我冇計架....
呢d唔係叫死症wo....係電腦轉番jpeg唔得既??
你覺得有幾多人買部機番去會下下影RAW?
你而家咁講人地肯定會覺得你執完一定好pro....
如果買部機下下都要影RAW之後入電腦執走d noise,出來先有張靚JPEG,咁得啦~
你估而家真係個個都好似果"聞相佬"咁,下下影RAW番去搞咩~幾多人買部機番去只影JPEG!
邊個人唔知影RAW壓縮率低,執相易! 但係而家買相機係for影相,唔係執相!
下下都要番去執,咁部機有咩好用!? (君不見D3果d,AWB JPEG直出,有冇人會出聲?)

如果你影親iso 800/1600 d noise 都爆高,高過哂其他廠...話知你可以上到12800定係25600,你都係唔gur ga la!

市場上有既FF機而家有5部,唔計5D啦,其他都唔會俾人話低iso有事,點解係要話佢? 因為佢廢!

我講咩都冇用ga la...其實....
因為我好主觀,堅憎sony,不過,我又唔覺得我講既野好冇道理囉~
我都唔想再加把口啦...Canon部新機越照越光,等到15號,分分鐘有新機!
到時究竟係Canon螳螂捕蟬,黃雀在後,定係部新機金玉其外,俾Sony贏哂,自有分曉!

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 02:16 發表

哦....
人地講明raw冇事....可以輕易汁到....你係要用jpeg黎出咁我冇計架....
雖然用raw 影係幾好,但係轉jpg 都係一個指標

如果次次影完相都要經部腦轉的,都幾煩,而且影到張card埋尾,又無card用的時候就.......
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:

哦....
你無理要求用家毎次影完raw係電腦轉番jpeg去執Noise~
咁說服人~~唔 Work law

為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-9-2008 10:37 發表

你覺得有幾多人買部機番去會下下影RAW?
你而家咁講人地肯定會覺得你執完一定好pro....
如果買部機下下都要影RAW之後入電腦執走d noise,出來先有張靚JPEG,咁得啦~
你估而家真係個個都 ...
我就係唔相信有咁多相係一定要開到6400先影到....
開低d就影唔到??咁死啦....我比番部機人喇....
咁講開又講....sony2400萬像....係咪即係代表canon/nikon好x廢??

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 12-9-2008 13:28 發表

你無理要求用家毎次影完raw係電腦轉番jpeg去執Noise~
咁說服人~~唔 Work law
訓下好過啦....乜都話佢廢....
你咁主觀我點同你傾計ja....都已經話明堅憎sony....講黎哂氣....

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:20 發表

咁講開又講....sony2400萬像....係咪即係代表canon/nikon好x廢??
咁講起又講下...Nikon出唔到CMOS要靠Sony俾貨,堅廢~自主研發不能係致命傷!

廢都冇標準既,最多咪同級比,差d咪廢囉~~吹水je~ok?

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:20 發表

只可以講..
一張相..
光圈..快門..ISO

快門太慢..下下落腳?被攝果個都會郁啦..
就算有防震都幫唔到你幾多..
開大光圈?..景深又太淺..好多時就算比支f/1.4你都未必夠..就算比你夠光..影出黎又會鬆
只係得返推ISO比你簡..

光到用時方恨少..無錯既

引用:

高iso如果冇用,人地就唔洗出到咁勁抽啦..又12600,25600~
而且我地講緊Sony低iso既noise勁,6400果d由得佢啦~

Why so serious?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 00:52 發表

咁講起又講下...Nikon出唔到CMOS要靠Sony俾貨,堅廢~自主研發不能係致命傷!

廢都冇標準既,最多咪同級比,差d咪廢囉~~吹水je~ok?
我冇話過唔係吹水wo....係有人成日話我講野講到好似殺人咁款ja....

引用:
原帖由 101653 於 13-9-2008 02:27 發表

我冇話過唔係吹水wo....係有人成日話我講野講到好似殺人咁款ja....
你講野唔夠圓滑,大家驚驚嘛~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-9-2008 02:39 發表

你講野唔夠圓滑,大家驚驚嘛~
有果句講果句ja

引用:
原帖由 101653 於 12-9-2008 15:22 發表

訓下好過啦....乜都話佢廢....
你咁主觀我點同你傾計ja....都已經話明堅憎sony....講黎哂氣....
如果有一部機唔駛係raw執~相~係咪放便D sin
Sony~我冇堅憎 ...只係佢現在的相機個價同功不太台理.....~~所以買sony機要等
我剛買左Sony MP3
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-9-2008 07:17 發表

如果有一部機唔駛係raw執~相~係咪放便D sin
Sony~我冇堅憎 ...只係佢現在的相機個價同功不太台理.....~~所以買sony機要等
我剛買左Sony MP3
D700係邊?

發新話題