發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

回復 165# 的帖子

好老實講依D野都係按快門個下憑感覺... 話想帶D咩出黎個種.. 90%係事後孔明, 10%係真係深思熟慮先按下快門個種..
依家仲邊有後者呀.. 數碼年代
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 156# 的帖子

1000D, 18-55IS, 55-250IS, 50/1.8
有排玩

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:15 發表
哈哈哈其實"偷拍人地個仔" 依家咁樣仲有一種味道... 比起淨係影個細路仔有另一番意義
構圖上俾D空間一個行緊的細路..
可以用呢張講少少構圖tim
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

1000D+1855IS kit : $5300 @成成
55-250: ~$1500? @temporary out of stock..
50 1.8 : $600 @ everywhere

$7400賣單, 得啦掛..

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:19 發表
好老實講依D野都係按快門個下憑感覺... 話想帶D咩出黎個種.. 90%係事後孔明, 10%係真係深思熟慮先按下快門個種..
當你唔係好緊急影主題,有計劃的都係後者
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 169# 的帖子

數的唔洗同佢再計,佢要入咩就咩la(總之係入canon,cgf canon人有以借到o黎玩下試下就得 )

回復 168# 的帖子

無端端諗起..

無論攝影、書法、寫文章、論經濟,基礎上我是個非常傳統的人。知道自己有千錘百煉的基礎,可以魂遊四方。魂遊之際我不想受到外人影響,不讀他人的論著。但自己知道,無論怎樣魂遊,我還是站在基礎上。有趣的問題是:基礎對,魂遊會不會錯?如果魂遊沒有錯,又怎會離群呢?
——張五常

回復 170# 的帖子

有時就係要掌握個critical moment再加上你直覺  當然小許運氣免不了...
我覺得plan好晒個種.... 唔係我個味...
當然我會有一個主題, i.e.人文, 生活, 交通? 繁忙?
但係我亦唔會侷限自己在內.

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:25 發表
無端端諗起..

無論攝影、書法、寫文章、論經濟,基礎上我是個非常傳統的人。知道自己有千錘百煉的基礎,可以魂遊四方。魂遊之際我不想受到外人影響,不讀他人的論著。但自己知道,無論怎樣魂遊,我還是站在基礎上 ...
當然,張張都咁講構圖同配答的,咁就無意思,不過人都係擺脫唔到既有的限制

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:19 發表
這一種冇所謂,"憑感覺派"會覺得"深思熟慮派"唔真實,反過來又會話佢地唔完美,
我喜歡最尾個張,因為我喜歡真實值接.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 02:17 發表

我影果時係想佢斜角(右下至左上)咁有d 引導...定係動態呢...咁上下啦~
我覺得Adrian兄影d相好靚架, 同佢出去影相真係學到好多野架 , 又有FF機, 我得部D80咋

嘩...身在福中........發夢??
我都想發....我得部D60咋....

眼光光~

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 12-8-2008 05:04 發表

我覺得Adrian兄影d相好靚架, 同佢出去影相真係學到好多野架 , 又有FF機, 我得部D80咋
王子的相似乎o係構圖上見到比較多的係斜線的構圖

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 10:41 發表

王子的相似乎o係構圖上見到比較多的係斜線的構圖
其實係我成日都好依賴果4點"有趣點",成日重點係哂d角位je...
介唔甩呀呢d習慣...

我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

發新話題