發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:28 發表

你唔係話應該一樣咩??
死野!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:32 發表
CrazyBoy兄都解釋左好多,
如你的入黑相,光暗位級數差太遠,
整張相看是曝光不足,但留意街燈下的位置,是曝光正常的!!
測光錶會好易比光位騙到,
就算用到1d這級的機,都要特別留意這類情況,
玩在dc年代即影即看最好 ...
其實呢d情況,應該點?係咪用曝光鎖搵唔光唔暗位?測光應該點set?

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:34 發表

嗯....
我會試試....

但係1.0係盡哂....我已經開1.0....
可以先對著相近距離既暗位測光..然後構圖

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:38 發表

死野!
應該同肯定係兩樣野黎架

我要肯定肯定阿肯定阿!!!

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:46 發表

應該同肯定係兩樣野黎架

我要肯定肯定阿肯定阿!!!
唔好老馮............................

答案係可以唔一樣的......focal length 唔完全100%等於可視角度
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 13-8-2008 23:46 發表

唔好老馮............................
唔係老馮
小弟跪玻璃哭求各位大大幫幫手......把你所知既講出黎......

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:40 發表

其實呢d情況,應該點?係咪用曝光鎖搵唔光唔暗位?測光應該點set?
先對好焦...再lock焦...對住暗位半按快門...再構圖...........掛

回復 287# 的帖子

比較多經驗掌握得到要compensate幾多的話可以自己較左先, 跟住對較要影個位就按, 搞掂.

無咁有信心可以係第2個正常光暗ge位用AE lock, 跟住再構圖.

1仔有個好處(唔知5仔同450有無)就係你用spot metering個陣, 你可以測幾點光, 跟住有個表可以俾你拉上拉落去就..

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:49 發表

唔係老馮
小弟跪玻璃哭求各位大大幫幫手......把你所知既講出黎......
其實己經有好多人講左出黎..而且有指導過你..

其實1級已經好夠.. 正常D光暗位好少話要補夠1級.. 影天影燈影效果先會上多過1級

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:34 發表

嗯....
我會試試....

但係1.0係盡哂....我已經開1.0....
這是相機的先天問題,這就真的要較好的相機解決,(其實可以後期攪)
你相片中的多數問題係唔識用那一個焦距,
個景範圍大,你好自然ZOOM wide,
其實有D地方(如柱群),走後一點,反過來用較長的焦距,
已長焦距的壓縮特性來拍攝,
唔好大貪~眼見有咁多條柱就真的要晒咁多條,
基本是這樣,但文字好難解釋影像.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

例子: 50mm

Canon 50/1.2L : 28°30'(對角)
Canon 50/1.8 : 46°(對角)
Sigma 50/1.4 : 46.8°(對角)
Leica 50/2.5 : 47°(對角)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 23:54 發表

這是相機的先天問題,這就真的要較好的相機解決,(其實可以後期攪)
你相片中的多數問題係唔識用那一個焦距,
個景範圍大,你好自然ZOOM wide,
其實有D地方(如柱群),走後一點,反過來用較長的焦距,
已長焦距的壓縮特 ...
我有....但係有時個位未必就到....好似馬路果張....我冇理由其後到企出馬路影架ma....

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 23:57 發表

我有....但係有時個位未必就到....好似馬路果張....我冇理由其後到企出馬路影架ma....
為左影自己想要既野...
馬路無車的話絕對有理由....

發新話題