發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 RYODLi 於 11-8-2008 22:44 發表
plan1(canon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II
例排鏡....小三元就唔砌喇....

好嘢!好嘢!小弟甘拜下風
我老豆逼我上FF....我見佢好似唔洗錢咁....
我對佢好仁慈喇....都未玩定焦....

各位原諒我講野一蕭舊無句號  岩岩跑完步成身汗個心仲砰砰跳 就見到有人揀緊N槽定C槽跳, 我點可以唔加多腳伸佢落坑
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:52 發表
我又買左枝50mm f/1.4啦
死野!! 我睇d leica 35/2 d 價超惡頂囉!我又冇得 bid 你又唔幫下手~

番番來...

我覺得24-105好好用wor... 我諗到我買埋tele同wide(即係17-40同70-200),就算再買埋24-70/2.8,我都唔捨得佢...

回復 30# 的帖子

玩canon閃燈最好唔好用原廠.. Metz/ nikon啦

Metz58??

聽人講幾好用.....子母閃

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:52 發表

係囉....遲d多d選擇....再選都唔遲....
這個當然...........
不過再遲d你的朋友們的攝影水評已經去到唔會最討論相機質數這個層次.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

我都係suggest
24-105+70-200f4,俾埋is啦....唔gur換Sigma 24-70....剩下既買支Metz 58AF....加多支 50 1.4 / 85 1.8...

我見唔到有咩事要哂2.8的....我開4都覺得已經夠哂景深...影人果d 都係.....

回復 33# 的帖子

咁又係... 24-105長過24-70, 你當然覺得佢仲好用啦
不過24-70走蕉走到人心惶惶.. 鏡皇喎.. canon依枝鏡真係可以收工..

唔係canon 50/1.4喎, 係Summilux 50 1.4... M鏡唔係R鏡

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:45 發表

...好叉大想頭....你買俾我玩就話je...
你都係 plan 2算啦...咪鬼哂d器材...(唔係話你一定會,但係,tends to會/有可能會)
我計到盡哂一皮搞掂佢都唔制....係要叫我上FF....
咁我緊係屈佢機架啦....你想我點JA....
衰D講句....你又係玩CANON....
我可能用得差姐....搞唔掂借比你影幾日都冇問題架....

其實有無諗過買部機仔番黎睇下係咪真係你個"飯"先
好過到時5d2+大三元發覺... DC仲好用...

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:02 發表
咁又係... 24-105長過24-70, 你當然覺得佢仲好用啦
不過24-70走蕉走到人心惶惶.. 鏡皇喎.. canon依枝鏡真係可以收工..

唔係canon 50/1.4喎, 係Summilux 50 1.4... M鏡唔係R鏡
我唔知你籠野咩... 知你呢排玩M...
下下都FF插支24-70...見到野又唔夠遠,又換....又唔係專業,又唔係下下影題材,生活鏡長d咪重好...

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:52 發表
plan4(咪又係nikon):
14-24/2.8 + 24-70/2.8 + 70-200/2.8 + D700
nikon用唔著ultra wide?... 你買到先啦..
唔係NIKON用唔著....係我用唔著....

有時... 一部大機, 3碌鏡, 1枝閃, messenger bag. 幾粒鐘, 唔係講笑
鬼唔望有DC size但DSLR質數的機仔出現..
sigma 又貴又慢
leica m8又貴又廢
退而求次玩番film rangefinder都幾compact又經濟

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:03 發表
其實有無諗過買部機仔番黎睇下係咪真係你個"飯"先
好過到時5d2+大三元發覺... DC仲好用...
DC仔我有....我就係想上入門單反機玩下....
佢仲問番我轉頭點解玩APSC入門機....
你叫我點答佢阿....
同佢講好用D....質素高D....定係D制易禁D??
係....入門機有D功能for新仔....
講真....邊個有人送部FF比你玩你會話你玩唔黎而唔要架....

回復 44# 的帖子

其實APSC定FF有咩分別

發新話題