發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:45 發表
nikon.. 好似大件夾抵食, 但係佢依家先出d700去頂5d個市 (大佬canon 2年半前已經出中階FF啦.. 依家先頂遲唔遲D)
加上個個都等photokina到.. 個個望Nikon出 d90, d3x, Canon出5d2, 50D, Sony出A900, 點解唔等多1個月 ...
等多一個月出的都係發表佢會出的新聞je,到d 機出,都要等三兩個月la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:55 發表
再講.. 用sony.. 根本係個笑話
sony個碌 minolta心sony皮的小白 萬5蚊都好似唔多見街...
ATM兄好似有碌
24-70... 好似掛zeiss名... 留意.. 係 "掛"
唔好講個system同入面D chips, UI同 N/C無得比 ...
有member 已經由s記轉左c記,iso 推到800d noise已經好勁,而且d 色偏青
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 22:56 發表

比我都會買這個plan,$10000樓下齊晒,
加支閃燈我影咩都得,唔會output 8"x10"(相紙質數計)已上,
唔一定需要最利最好的鏡.
x2
有支閃重要過多支有is的鏡

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 00:07 發表

我睇完有d後悔..
何解??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:18 發表

何解??
好似話埋自己咁...唉...而家一支鏡都好鬼滿足..我都用唔盡...

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 23:50 發表

請姦....

講真....佢如果真係買既唔會貴就唔買....
佢唔買既我都吹佢唔脹....咪臨下自己發夢有D咩囉....
比人反口一次就算架啦....佢都反左我N次口啦
你叫我再信多佢一次??....SORRY....冇可能喇....
你想 ...
同佢講要部digiback,30萬

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:02 發表

買二手,買低級d o既機種鏡頭,借機邊玩邊儲錢買,
學影相個個都係咁嫁啦,135就話買到,
120/4x5果d點買最好最新最靚??
有得用,用到,學到先啦,功作需要之後再算啦.
講真....我真係有諗過老豆唔買就自己存錢買....
果陣諗緊sonyA350加支A16影就已經好滿足....
最多都係加支蔡16-80....
其實我要求唔大....一支鏡頭夠我影風景/散景就夠....
機我真係唔想借阿叔既....
我老豆係吹水怪就出哂名....唔係我剩係識諗而唔買....
係佢果邊既問題而搞到冇得買....
佢一開始話唔比買我冇野講架....又唔係必須品....
佢話買之後又要拖又話唔得閒又話唔買住再講黎講去....
e家又返黎同我講話買啦買啦....你叫我點信佢....
d人仲話我老豆好好人....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 00:30 發表

講真....我真係有諗過老豆唔買就自己存錢買....
果陣諗緊sonyA350加支A16影就已經好滿足....
最多都係加支蔡16-80....
其實我要求唔大....一支鏡頭夠我影風景/散景就夠....
機我真係唔想借阿叔既....
我老豆 ...
咁一係係老豆買完之前你將d 架生比左我地lor

好認真一句,你真係咁大決心用sony的入完canon o個d 之後放曬佢入lor

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:34 發表

咁一係係老豆買完之前你將d 架生比左我地lor

好認真一句,你真係咁大決心用sony的入完canon o個d 之後放曬佢入lor
上FF機就緊係CANON啦....正如你上中幅都選哈穌啦....
區域都唔同....
玩入門機仔緊係選SONY架....又唔一定要大光圈....搭支焦距闊D既又可以有埋防震....
A350仲可以有LV玩下....(先唔好講質素,夠我影下散景就夠)

個討論去左咩方向...

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 00:38 發表

上FF機就緊係CANON啦....正如你上中幅都選哈穌啦....
區域都唔同....
玩入門機仔緊係選SONY架....又唔一定要大光圈....搭支焦距闊D既又可以有埋防震....
A350仲可以有LV玩下....(先唔好講質素,夠我影下散景就 ...
一係玩babylens

但sony d noise 呢..........你諗你la

回復 77# 的帖子

色無得話偏唔偏.. 可能佢自己WB set有問題.. 可以有幾千個可能性, 但人所皆知canon影人nikon影景, 一個陰柔一個剛強
noise我無得講..D3真係做得好好
不過考慮下nikon無小三元, 大三元訂貨要半年.. 自己衡量
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:46 發表

一係玩babylens

但sony d noise 呢..........你諗你la
到其時先算啦....自己有錢買機都出年年頭咯....

回復 81# 的帖子

phase one新FF
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 00:44 發表
個討論去左咩方向...
係無方向

事主講講下忽然發現呢個可能只係一場夢,已經變得無方向

發新話題