發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:47 發表
phase one新FF
此FF不如彼FF...

回復 90# 的帖子

根本就係
adrian兄係咪買碌35mm ?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 00:48 發表

係無方向

事主講講下忽然發現呢個可能只係一場夢,已經變得無方向
一直都只係一場夢
我由#3開始已經係度發緊夢

回復 91# 的帖子

60.5mega pixel

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:49 發表
根本就係
adrian兄係咪買碌35mm ?
買屁..

回復 93# 的帖子

咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
70-200/2.8 IS
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

thats about it

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:53 發表
咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

Micro呢...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:46 發表
色無得話偏唔偏.. 可能佢自己WB set有問題.. 可以有幾千個可能性, 但人所皆知canon影人nikon影景, 一個陰柔一個剛強
noise我無得講..D3真係做得好好
不過考慮下nikon無小三元, 大三元訂貨要半年.. 自己衡量
色偏係有,canon機比較偏少少紅,所以影人好d,nikon 色比較正確影景好d

sony 偏青,係之前睇過好幾本雜誌影的相(係影人)d面色都係青青地
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

其實.......真係好喜歡影相的話,
可能已經有部平平地的/二手的/暫且唔理D機還是菲林機,
借還是買,玩緊,影左好多相,問緊係點可以影好D.............等.
"上什麼上什麼好D................."
如果用D攝影師態度說句....................相你都未識影,用什麼好你知咩??(我們就是這樣長大的,所以我們這一代攝影師好小那樣用詞. )
喜歡的話,DC仔都可以交到DC仔層次的作品,
影相一定用單反機??
咁對我們用4X5的人,影135的人就叫不懂影相lo??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

硬係覺得差支600mm.........

回復 98# 的帖子

好似都未見過真係有人用sony碌小白.
但係講到尾.. 一入lightroom,有咩分別?

引用:
咁呀....
1ds3
1d3
16-35II
24-70
100-400
135/2
TS-E 24
TS-E 45
TS-E 90

反正都係加埋d 800,100 2.8..........
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 99# 的帖子

同感. 引用自某處:

"一個廚師的食物好食, 你唔會去考究佢煮食的工具係咩牌子剷, 咩牌子鍋"

回復 102# 的帖子

唔差在支180.. 同埋1200mm

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 00:57 發表
好似都未見過真係有人用sony碌小白.
但係講到尾.. 一入lightroom,有咩分別?
呢個呢,要有佢的raw 先可以再研究,但以幾本都係咁登的,sony可以直出jpg會有問題

發新話題