發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 00:57 發表
其實.......真係好喜歡影相的話,
可能已經有部平平地的/二手的/暫且唔理D機還是菲林機,
借還是買,玩緊,影左好多相,問緊係點可以影好D.............等.
"上什麼上什麼好D................."
如果用D攝影師態度說句 ...
借人既野始終都係唔好在
"萬一整壞人既點算"
即使可能性低....但係始終有可能....
自己既野自己點用都冇所謂....人地既都唔敢放心用啦....
如果我自己借樣野比人....人地整壞左....自己都唔好受啦....

咁如果自己買....邊個唔想買好d既比自己....所以就會討論"上什麼上什麼好D................."
就係因為我唔識....我冇經驗....所以先想比自己最好既....咁唔通又係果d所謂專業攝影師黎講....要諗又係錯喇wo....?
諗下都唔得??唔係掛....

DC仔我有....但係我自問我果部野影唔到我想要既感覺....
色溫冇得較....對焦點冇得較....好多野都冇得較
我以新仔覺得....一張相....同一個覺度....用唔同既手法去影(例如色溫)....已經帶出左唔同既感覺....
所以我先諗上DSLR....玩下入門機....

講真....我唔覺得專業攝影師係應該質疑後一輩既新手既能力....而係應該分享自己所見的事物....
係我眼中....因為自己影相叻而睇唔起人既攝影師唔配係一個攝影師....

(以上並非指某些人....只係我個人既觀點姐....)

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:02 發表
同感. 引用自某處:

"一個廚師的食物好食, 你唔會去考究佢煮食的工具係咩牌子剷, 咩牌子鍋"
最慘佢唔係一部相機都冇,佢有部DC仔,
此處個個師兄無論大機細機,好還是唔好,
久不久都會有相分享一吓,
除左買機,又唔見有作品,影相的一大忌是也.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:02 發表
同感. 引用自某處:

"一個廚師的食物好食, 你唔會去考究佢煮食的工具係咩牌子剷, 咩牌子鍋"
引用番香港新晉攝影師的一句,器材的優劣唔係最重要,腦袋的優劣才是最影響成果
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 01:11 發表

最慘佢唔係一部相機都冇,佢有部DC仔,
此處個個師兄無論大機細機,好還是唔好,
久不久都會有相分享一吓,
除左買機,又唔見有作品,影相的一大忌是也.
影左相....一定要上CGF分享下相片先叫影相嗎??
即係唔分享就唔係??
有果樣野就一定要同人講??
咁做廚師既....係咪每研究好一道菜色就要上一d論壇分享呢??

哦....

回復 105# 的帖子

與我無干
其實要機出jpeg色好好多野煩..
枝鏡coating要唔差得去邊
CMOS無CCD咁好
機內jpeg compression唔好
機內WB 唔好
個mon/printer未calibrate好

不過如果入門市場jpeg直出有問題, 對sony黎講都幾頭痛..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 109# 的帖子

你做個廚師, 廚咁好食既菜出黎, 無非都係想客人食得開心, 會欣賞你的食物.
當然你可以煮晒之後自己食晒佢, 雪番入雪櫃或者扔入垃圾櫃
唔係話你一定要分享, GOGOGO兄所指的是你買左番去唔用先晒.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:15 發表

引用番香港新晉攝影師的一句,器材的優劣唔係最重要,腦袋的優劣才是最影響成果
正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:10 發表

借人既野始終都係唔好在
"萬一整壞人既點算"
即使可能性低....但係始終有可能....
自己既野自己點用都冇所謂....人地既都唔敢放心用啦....
如果我自己借樣野比人....人地整壞左....自己都唔好受啦....

咁 ...
"色溫冇得較"

你o個部係咩機??有得較日光/瑩光燈o個d 白平衡的,已經係可得較ga la wor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:19 發表

正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....
最憎你隻野悔氣..大家好聲好氣講你就係要拉倒..
你成日扮哂自卑但又要串串貢..成熟d啦!

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:16 發表
與我無干
其實要機出jpeg色好好多野煩..
枝鏡coating要唔差得去邊
CMOS無CCD咁好
機內jpeg compression唔好
機內WB 唔好
個mon/printer未calibrate好

不過如果入門市場jpeg直出有問題, 對sony黎講都幾頭 ...
只係見幾本出的相都係偏左,至於係咩問題等sony 自己煩(or 可以向atm反映叫佢向sony 反映 )

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 01:19 發表

"色溫冇得較"

你o個部係咩機??有得較日光/瑩光燈o個d 白平衡的,已經係可得較ga la wor
只可較ISO....影D咩....
白平衡係自動的....
搵黎搵去個菜單都係冇....

回復 112# 的帖子

唔洗咁激喎, 如果你真係有個心去影相, 話之佢係手提電話相機又好, DC仔又好, DSLR又好, 乜format都好, 一樣影到引人入性的相.
一部好相機, 當然會幫你易D影到你想要的效果, 但係如果你用DC一樣帶出的同樣效果, 更加令人敬佩

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 01:22 發表

( )

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:25 發表

( )
咁係呀嘛! 又唔係拎你黎講笑,大家係度分享,做咩搞串個party先...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 01:22 發表

我係串牙....我不嬲都話自己串....
咁又點??你咪唔好聽我講囉....
好聲好氣講??佢講到我好難好聲好氣聽囉....
唔係扮自卑....我講既冇人會聽....
我可以用邊個講??
我同我老豆講野你知係點??
我阿麻聽老豆講既....
同學??朋友??會聽....但幫我唔到囉....
我好多FD唔打GAME....同佢吹WARGAME搵黎搞....
我好多FD都唔玩相機....同佢吹影相又搵黎搞....
即使唔係吹呢D喇....講其他野....佢地幫到我咩??
走上黎FORUM....佢又話我連DC仔做到既相都交唔到....
我仲有咩野講落去??

發新話題