發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:19 發表

正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....
你係有用心去做構圖,配色........,你用一部dc仔都可以影到好的相

你無基礎的,比你用部120的你都係影唔到令人驚訝的相
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 119# 的帖子

好似真係發脾氣.....
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:18 發表
你做個廚師, 廚咁好食既菜出黎, 無非都係想客人食得開心, 會欣賞你的食物.
當然你可以煮晒之後自己食晒佢, 雪番入雪櫃或者扔入垃圾櫃
唔係話你一定要分享, GOGOGO兄所指的是你買左番去唔用先晒.
點為次哂??點解咩野放係我手都叫哂??佢點知我番去唔用??

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:29 發表

我係串牙....我不嬲都話自己串....
咁又點??你咪唔好聽我講囉....
好聲好氣講??佢講到我好難好聲好氣聽囉....
唔係扮自卑....我講既冇人會聽....
我可以用邊個講??
我同我老豆講野你知係點??
我阿麻聽老豆 ...
咁你應該証明俾人睇,而唔係悔氣..
你都出得聲囉,即係証明你唔gur人地啦..
與其你單打人一句兩句,點解唔做d野出來收人皮? 點解呀?
你而家係咪做唔到先? 唔係呀嘛! 咁怕咩人講je! 出招做低佢啦!

回復 123# 的帖子

即係佢想你用2個月人工去買一套相機前三思下, 為你著想, 經驗之談o者.
你覺得咁唔岩聽我地大不了收聲. 訓覺..

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:24 發表
唔洗咁激喎, 如果你真係有個心去影相, 話之佢係手提電話相機又好, DC仔又好, DSLR又好, 乜format都好, 一樣影到引人入性的相.
一部好相機, 當然會幫你易D影到你想要的效果, 但係如果你用DC一樣帶出的同樣效果, 更加 ...
DC仔做唔到我所想像既效果....所以先想上DSLR....
咁我上DSLR你又話咩都唔緊要....用DC影一樣靚....回歸原點....
咁講黎大家都哂氣啦....

又唔係我想搞串個PARTY....
又唔見你係我既角度諗下....專業攝影師!!

回復 120# 的帖子

一句講晒唔好講囉世界係咁黑暗架啦細路, 一套system幾皮野買就買唔買就算你唔好人地俾意見你個陣又鬧人依樣個樣, 自己咁慘又剩咪唔好講唔好影相囉.
簡單複習化

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:23 發表

只可較ISO....影D咩....
白平衡係自動的....
搵黎搵去個菜單都係冇....
a-wb都可以影到好的相,當然機能會限制左某d野,但推iso 都可以做到某d野,機做唔到的可以ps,唔好覺得咁好似差,只係用ps做番你想部機做的野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

等我教你, 上網download隻adobe Photoshop3 + Lightroom 2番黎, 我教你用DC影相跟住改到有85/1.2的景深, leica/zeiss鏡頭的色水, 菲林的感光反應 好未?
我可以教埋你點樣同人拾走暗瘡紅斑雀斑眼袋單眼皮各項問題添, 隆埋胸減埋肥做埋facial整埋容都仲得.

免費添.. 用老番

我唔專業但係我用k810i一樣影到我想影ge野. period.

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:34 發表
一句講晒唔好講囉世界係咁黑暗架啦細路, 一套system幾皮野買就買唔買就算你唔好人地俾意見你個陣又鬧人依樣個樣, 自己咁慘又剩咪唔好講唔好影相囉.
簡單複習化
咁可唔可以說話講得好聽D而令我唔係覺得咁黑暗呢??
我唔係想同各位嘈....講真你講我有聽....
但係我聽到D唔好老脾既說話我好難再好老脾咁聽佢講....
我係串....當人地串既時候....
出到街....有人好聲好氣同你講野你都唔會無啦啦打X佢....
E家比我見到專業攝影師既所謂意見就係"諗下部機上乜上乜就係冇用"

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:37 發表
等我教你, 上網download隻adobe Photoshop3 + Lightroom 2番黎, 我教你用DC影相跟住改到有85/1.2的景深, leica/zeiss鏡頭的色水, 菲林的感光反應 好未?
我可以教埋你點樣同人拾走暗瘡紅斑雀斑眼袋單眼皮各項問題添, ...
可唔可以教我? please~

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:43 發表

咁可唔可以說話講得好聽D而令我唔係覺得咁黑暗呢??
我唔係想同各位嘈....講真你講我有聽....
但係我聽到D唔好老脾既說話我好難再好老脾咁聽佢講....
我係串....當人地串既時候....
出到街....有人好聲好氣同 ...
你係度鑽牛角尖je...冇事冇事...討論繼續...

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:33 發表

DC仔做唔到我所想像既效果....所以先想上DSLR....
咁我上DSLR你又話咩都唔緊要....用DC影一樣靚....回歸原點....
咁講黎大家都哂氣啦....

又唔係我想搞串個PARTY....
又唔見你係我既角度諗下....專業攝影師 ...
你都可以轉部有手動功能的dc先

回復 132# 的帖子

我岩岩發覺lightroom好好玩,.. 我用開apple個aperture都跳槽
佢個preset function正得好緊要.. 我開始發覺leica鏡都可以扮出黎
當然無個種奶味.. 不過正在D色水同反差好易較..

發新話題