發新話題

聖衣神話...愛得太遲

回復 15# 的帖子

點解要放?
Kurtzns

回復 16# 的帖子

唔係邊有資金轉玩鎗

回復 17# 的帖子

童年永遠不滅。
Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 13-7-2008 18:33 發表
錢少,齋拆黎玩,請買港版就算。
錢少,為收藏,就儲日版。
錢多少少就儲日版,玩港版,各一。
錢多多就日版每款兩盒,一盒儲一盒玩。

好鬼有錢就挑戰難度,儲1987至1991的笨大聖鬥士聖衣大系,儲正版未使用未 ...
以前聽黎"試槍"

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 15-7-2008 23:58 發表

以前聽黎"試槍"
唔明你up乜?
Kurtzns

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 15-7-2008 23:58 發表

以前聽黎"試槍"
用黎做耙?0甘side料呀?

引用:
原帖由 rolex 於 16-7-2008 21:04 發表

咁唔好浪費玩物。直頭買都唔好買。
Kurtzns

引用:
原帖由 rolex 於 16-7-2008 21:04 發表

果時以為係台版野
射左童虎一野.......

聖衣無事
25豬粉碎
小宇宙太強

隻白虎係6隻黑虎嘅價錢(直版),當時為左儲齊佢,迫住貴D都買...
唔知神話幾時先出白虎呢?!

非常期待。
Kurtzns

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 18-7-2008 02:18 發表

果時以為係台版野
射左童虎一野.......

聖衣無事
25豬粉碎
小宇宙太強
話晒都係老師喎..........其他黃金都要比面佢叫佢老師

其實跟返原作徒弟得一個就係紫龍,另一徒弟王虎只係電視版角色,

上一代嘅薛安同童虎份屬老友,
穆慕本來拜童虎門下,後童虎轉介俾教皇栽培,才跟左薛安。
穆先生其中一絕技-星光滅絕,效果只達到薛安嘅-星塵旋轉功的三份一。
而童虎五霸絕技中-百龍霸謹可超越星塵旋轉功之上,勝負已分一目了然。
加上上一次聖戰,謹存生還者得5人,其2位戰士就是薛安與童虎。
因此論謹存的高手、論輩份 排位,童虎德高望重,薛安得到教皇的殊榮掌管聖域,同時聖域的戰士都會跟薛安為鑑,跟穆先生一樣稱謂童虎為老師,意思只作尊敬。

聖鬥士武學分幾類,其中 念、力、技...最常見~
念 - 係神與生俱來的精神力量,可控制靈性、生物死物。因此神以外,擁有念、或者懂得使用念,這種人是最有慧根,聰敏過人,很簡單便會掌握,很短時間便會提昇去成長,這種力量是無形的,卻最利害。
力 - 不論先天後天,出來的反應都是超越常人,能夠掌握的力大到可以石破柱斷,異於常人,這種力量是實在的。但一定要踏實去幹,不斷鍛鍊,才發揮出驚人威力。
技 - 與環境容合,與身體同化,來平衡/提升自己本身先天嘅不足,產生出特殊的適應力量。

好似撒卡、童虎、一輝。  念+力+技
好似沙加。 念
好似亞魯迪巴、艾奧尼、艾諾斯、星矢。  念+力
好似肇拿、米羅、紫龍。  力+技
好似 卡妙、阿布羅迪、穆慕、迪馬斯古、冰河、瞬。念+技

從而可了解黃金,或者青銅本身嘅高低分別。

1988年少年JUMP,車田正美曾經書述。

星矢~都算係一套有深度,有條理的故仔。

Kurtzns

一輝唔怪得咁勁啦.............念+力+技

不過講五小強入面,小宇宙最強好似係佢細佬?

回復 27# 的帖子

其實唔係嘅~  我地又回想返瞬在故事裡面對果D對手,
邪武、仙女島同門師兄弟、佢個白銀戰士師父、處女宮沙加(一輝幫佢頂)、雙魚宮阿布羅迪、神鬥士黑虎薛度(不敵唔夠砌)、黑白虎兩兄弟薛度+巴度(俾人打暈左,一輝幫佢頂,仲一個搞掂哂兩件)、海鬥士六聖獸依奧(七將軍中最削果兩個海馬拜安同佢)、海魔女(根本係海魔女留力,之後牽制卡諾)

你話佢實際係咪真係咁掂先?!   
Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 20-7-2008 20:10 發表
其實唔係嘅~  我地又回想返瞬在故事裡面對果D對手,
邪武、仙女島同門師兄弟、佢個白銀戰士師父、處女宮沙加(一輝幫佢頂)、雙魚宮阿布羅迪、神鬥士黑虎薛度(不敵唔夠砌)、黑白虎兩兄弟薛度+巴度(俾人打暈左, ...
性格問題....

性格其一,不過佢係哈迪斯欽點嘅地上肉身,力量主要來自神。
一次一次的戰鬥,除左磨練好佢之外,更奐醒哈迪斯給與佢
嘅力量,每一次佢使出 星雲氣流, 好像是天下無敵,但其實一個普通人,或者聖鬥士,又點會突如其來一下子有這麼強大的小宇宙~? 瞬本身靠使用聖衣附有的武器為絕技。
星雲氣流,其實等同海馬拜安使用的神壓拳,穆先生的水晶牆一樣,都是依靠改變氣流而成為護牆,提昇小宇宙來改變磁場,形成風暴,但點解呀瞬就可以好似無止境咁不斷擴大,而黃金戰士級數的拜安,穆先生又唔得呢?什至招駕不住~

所以如果單單瞬本身能力同資質,佢應該係削d。
Kurtzns

發新話題