40 123
發新話題

leica R on canon EOS

回復 30# 的帖子

70-200 其實唔係影人的話都好難用.. 我如果唔係都係插17-40/35 多.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 18:29 發表
同埋用係1D, 唔用係1Ds上面有個好處..
1D用CCD, 1Ds用CMOS, CCD出D色更加靚更立體更奶油
但係小弟覺得CMOS係D暗位好似表現得更接近菲林.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-7-2008 23:55 發表

影景+旅行...街多
但係我看你的相,其實可以試吓snap shot/記實性.....之類,
你這層次唔應該只影景WO!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:04 發表

但係我看你的相,其實可以試吓snap shot/記實性.....之類,
你這層次唔應該只影景WO!!
唔....咁我需要d咩呢...越來越覺長鏡緊要....
係西區...想影d人既活動...但係企到好埋,d阿婆阿伯就望住你...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:16 發表

唔....咁我需要d咩呢...越來越覺長鏡緊要....
係西區...想影d人既活動...但係企到好埋,d阿婆阿伯就望住你...
長鏡當然緊要,但有冇聽過攝影中的一句說話"照片拍得不夠好,因為走得不夠近"
wide鏡透視跟長鏡唔同,唔係企得遠用長鏡,影景闊用wide鏡的.
要wide鏡的透視,就用wide鏡,要長鏡的壓縮,就用長鏡.

"望住你........."你怕??唔敢影??

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:21 發表

"望住你........."你怕??唔敢影??
我敢...不過佢地..... ...我都唔想佢望...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:23 發表

我敢...不過佢地..... ...我都唔想佢望...
要習慣,特別係你好似話想讀新聞.....
使用光圈/快門/構圖.....只係技巧中的一小部份,
正如射擊只係做狙擊手的一小部份.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:31 發表

要習慣,特別係你好似話想讀新聞.....
使用光圈/快門/構圖.....只係技巧中的一小部份,
正如射擊只係做狙擊手的一小部份.
講起構圖我發覺而家d 構圖成日都係....斜角構圗,用井字既左同右兩條直線,果四點黃金分割,再唔係就三分一三分二...(我指幅相啦,風景呀街景呀果d)
至於影咩事物.....重未掌握到...

究竟我而家應該補d咩? 長鏡? Flash? 夠用唔好買?
(btw,聽日買腳架..wakaka)

回復 32# 的帖子

所以fujiflim ge super CCD就岩晒
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-7-2008 01:41 發表

講起構圖我發覺而家d 構圖成日都係....斜角構圗,用井字既左同右兩條直線,果四點黃金分割,再唔係就三分一三分二...(我指幅相啦,風景呀街景呀果d)
至於影咩事物.....重未掌握到...

究竟我而家應該補d咩? 長 ...
wide鏡/標準鏡/長鏡/閃/腳都係必須品,幾貴,不過可以慢慢儲,唔使急,最更要快.
構圖冇得學,要陪養的,還有黃金分割這些規則,只是標準參考,不是絕對,
跟足做,張相唔一定好睇,影相最重要知道自己在做什麼,唔好為分割而分割,
置中好睇就置中,分割好睇就分割,唔知邊個好就影晒兩款,
到你冷靜下來就比較容易選擇到,到下次影就可以馬上作決定.
已上所講的技術都係要陪養出來,學左,明白左,
到真係影時又未必發揮得出來,但影得多睇得多會係一個好好的進步方法.
其實"一張張"的攝影方法會令你的意念(對影像的敏感度/眼光)進步不大,
係時候試吓影"一輯輯",一輯相大約十多二十張起,定一個主題,
例如你去澳門,影"澳門市民生活記",
想一想有什麼人/事/物可以表達到澳門市民生活,
整輯相不需用文字,比懂得/唔懂得攝影的人睇,
他們都可以估到你在影澳門市民生活,
這輯相就算係成功!

40 123
發新話題