發新話題

CB問完,到我問.....腳架!!

CB問完,到我問.....腳架!!

因為上次同阿Jack哥上山,發覺支 日本Bic Camera特價品1000yen腳架 係支持唔到5D (真係搖)
加上CB哥既催谷....我發覺真係要買支腳架.....而老豆都拍左板話要買...(死啦我真係死二世祖)
咁為左長遠的未來....我想買支腳架,希望可以用.........十年以上
(反正都係買....我真係怕佢爛....但係呢...唔好叫我買Gitzo wor..... )

咁呢個時候...."碳" 同埋 "合金" 兩位腳架女神都分別向我招手....
作為一個男性....點可能拒絕到 敗家 呢個誘惑!!!

(爛gag)

好....認真....
經過幾日上 forum 既觀察....我......係比之前更加混亂ga!!(TMD)

我想要耐用-----> Carbon 好似唔係好好...
我想要輕-------> Carbon真係輕好多...不過我頂到..2kg左右吧
我想平--------> 對唔住,呢個世界係冇Keroro隨街跑ga...

我既裝備...頂多都係 5D + 小白is (唔洗加閃掛!?) 即係大約 3kg 吧?
咁我諗....負重有 5kg以上 乜都夠....掛?

但係呢...一支負重 5kg 既腳架..假如係 Carbon (eg. Velbon 5xx)就一定過千,重未連頭..
至於合金....我覺得我最多買Manfrotto ga je(出夠耐用嘛)就可能加埋頭貴過Velbon果d少少..不過重一倍...

咁....我應該點揀? 我有咩野冇考慮到? 希望大家一齊....集屎...唔係....集思廣益...多謝!

而家既假想敵....
Manfrotto既 190XPROB

呢套係介紹....個轉轉轉 好似好好用...

呢套...我係咁諗d....其他野....

Velbon既 5xx系
http://www.velbon.cn/gb/index.html

P.S. 原來youtube都好多片講tripod...

2kg就係人都頂到...問題係頂幾耐囉.....

Manfortto 725B會唔會考慮下?

一係就好似果日個鬼佬咁用benro

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 9-7-2008 20:11 發表
Manfortto 725B會唔會考慮下?

一係就好似果日個鬼佬咁用benro
唔要 725b.... 果支....太監腳....

benro...CB哥話唔好wor~

manfrotto 190啦... 要用10年就唔好閒個少少錢.. 一陣枝腳閒左500蚊, 5D+小白 兩萬五蚊跌落山
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 9-7-2008 21:22 發表
manfrotto 190啦... 要用10年就唔好閒個少少錢.. 一陣枝腳閒左500蚊, 5D+小白 兩萬五蚊跌落山
但係呢....金屬既呢....支腳已經等於人地腳加頭...
Velbon唔係差...不過又貴d...雖然輕d....

8kg負重既...一支 645A 都係 1.5kg....最高155.7cm,最短42cm,最低11.2....
Man仔....負得5kg,146cm,最短57.0,已經重 1.8..... 不過最低得 8cm...犀利...

我真係唔識揀.....啊....
重要買頭呀!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-7-2008 20:24 發表

唔要 725b.... 果支....太監腳....

benro...CB哥話唔好wor~
我幾時有話過唔好...=3=
係你自己驚百諾唔好= =

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-7-2008 21:42 發表

但係呢....金屬既呢....支腳已經等於人地腳加頭...
Velbon唔係差...不過又貴d...雖然輕d....

8kg負重既...一支 645A 都係 1.5kg....最高155.7cm,最短42cm,最低11.2....
Man仔....負得5kg,146cm,最短57. ...
最低去到幾多..果d我覺得花巧野黎既姐= =

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 9-7-2008 22:24 發表

最低去到幾多..果d我覺得花巧野黎既姐= =
我都覺.... 但係....我而家淆淆地d carbon唔"cum"...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-7-2008 23:15 發表

我都覺.... 但係....我而家淆淆地d carbon唔"cum"...
睇你點用點保養姐..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 9-7-2008 23:20 發表

睇你點用點保養姐..
我最怕聽到呢d野.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-7-2008 23:26 發表

我最怕聽到呢d野.....
你拎黎防狼防色魔的話我無野講....=3=

買碳岩架啦~~

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 9-7-2008 23:34 發表
買碳岩架啦~~
買碳一票....

其實我想睇下ATM哥用咩....

發新話題