發新話題

華籍英兵野外練習 - A Frame

引用:
原帖由 tango10 於 7-6-2007 00:51 發表

又唔夠六尺, 又用左手重要四眼添! 真係唔應該當兵!
當件小弟買rucksack係隨手順眼就買, 買左朋友教路先知有分長短架.
但係木已成舟, 長短都要照用. 結果最後都係買左patrol pack.
(打一日game點都夠用)
我玩相機,
相機玩死我.

引用:
原帖由 S910 於 7-6-2007 00:39 發表

當年鬼仔其中大品牌, 另外就Arktis, 睇相當年好多鬼仔都係用呢幾個brand names
仲有一個冷門brand name 叫CQC 都有好多鬼仔用
我玩相機,
相機玩死我.

引用:
原帖由 S910 於 7-6-2007 01:01 發表

仲有一個冷門brand name 叫CQC 都有好多鬼仔用
CQC好似係其中一個英軍裝備供應商

回覆 #33 topsoldierC11 的帖子

係呀, 而家呢間公司可能只做MOD生意都夠
http://www.cqc.co.uk/militaryproducts.asp

另外師兄, 請教一下以前華記有無L96?
我玩相機,
相機玩死我.

華人沒有!Sniper在一營(Bn)只有一至兩個,真至精英中精英!

我曾在槍房見過HK53,MP用

回覆 #35 topsoldierC11 的帖子

咁華記有無Special Force???

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 8-6-2007 01:01 發表
華人沒有!Sniper在一營(Bn)只有一至兩個,真至精英中精英!
以前睇過套片其中一段影架仔training 做sniper, 一個字-難
我玩相機,
相機玩死我.

引用:
原帖由 B20_hk 於 8-6-2007 01:16 發表
咁華記有無Special Force???
沒有,話說當年有美軍訪港,一名美軍問某華籍軍人,HKMSC全寫是甚麼,你估某君點答?

回覆 #39 topsoldierC11 的帖子

Hong Kong Military Special Corp??

引用:
原帖由 B20_hk 於 8-6-2007 23:32 發表
Hong Kong Military Special Corp??
差少少!係Hong Kong Marine Special Corps

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 8-6-2007 23:35 發表

差少少!係Hong Kong Marine Special Corps
嘩佢直譯中文水雷炮呀!

個美軍聽完表情深信不疑,重好恭敬

回覆 #43 topsoldierC11 的帖子

香港細細都有成個corp編制既Special forces,
真係光榮!
我玩相機,
相機玩死我.

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 8-6-2007 23:24 發表

沒有,話說當年有美軍訪港,一名美軍問某華籍軍人,HKMSC全寫是甚麼,你估某君點答?
無知一問:那"HKMSC"真正全寫是甚麼?
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

發新話題