發新話題

世紀軍事展吐相區

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-6-2008 13:34 發表

這是RAF no.6, no.6的官階放在肩上,
的確, Stable Belt好少用在no.1,
但no.6配Stable Belt我都有見過, 不過唔多
師兄講得無錯,個套係No.6 Uniform。但好多人仕比較鍾意叫佢叫做 Tropical 嘅 No.1。
好似"卡奇恤"咁...一叫呢個名就知佢係乜•
依家好多地方都已經obsulate咗呢套制服,因為英國都無乜亞洲地區嘅殖民地。
連HKACC早四五年前都obsulate埋,大概係有啲不合時而同殖民地主義。不過係其他地區都仲有人著嘅。
相入面個位師兄唔知係
"皇家空軍地面作戰部隊"嘅作戰人員,定
"皇家空軍"嘅地勤人員呢

我都好想師兄分享啲No.1 + Stable Belt嘅相,唔一定係空軍。其他兵種都可以,等小弟可以跟師兄學習學習。
但依希記得不論士官或軍官的於No.1制服上的要求都必需配帶外套上已配備好之腰帶。
日上事務如只需穿著No.2的話,可按不同部隊要求配帶Stable Belt或名牌等Optional Item.
而Stable Belt 都唔係道道比用,可能有師兄見過配Combat + Stable Belt。
但我可以講好多部隊到今日今時都只準其部隊成員配帶Green Belt,好似Royal Artillery就係咁。

而大概只有一個情形我見過不需使用自身制服已配備好之腰帶,而又可以上場見人。
就係大操時候有配劍的准尉或軍官就會按上述之情況除去其外套上之腰帶,
改而使用連帶配劍上之腰帶進行大操。

真RAF No.6配Stable Belt在電視見過一次咁大把, 睇唔清楚FO定PO
其他真係未見過

皇家空軍

引用:
原帖由 XDD12348 於 18-6-2008 14:00 發表

唔識
咁R.I.P.

回復 16# 的帖子

Combat with Stable Belt

附件

18-6-2008 17:19

呃…

突然睇到了= =

師兄.容訐我分享多少少嘛?

RAF
No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SD)) 等同於夏季地區
No 6 SERVICE DRESS (WARM WEATHER AREAS)

於寒帶用No1SD / 溫帶用No6SD, 兩套相同等級, 用於典禮儀式 (所以RAF 1997回歸儀式上穿No6SD)

No6SD現常用於RAF Cyprus (塞浦路斯基地)
No6SD亦曾常用於香港RAF KT / SK

節錄於RAF Dress Regulation :
(內容完全冇提及No.1及Stable Belt可配撘, 只提及白Belt同劍帶)

WHITE GLOVES AND WHITE WEBBING

White nylon or cotton gloves with one button or press-stud are to be worn by:

a. RAF and PMRAFNS officers with No 1A and 6A SD, whether or not a sword is being worn, and with No 1 and 6 SD when a sword is worn.
b. WOs with No 1 and 6 SD when a sword is worn.

White nylon or cotton gloves are to be worn by airmen and airwomen with No 1 and 6 SD when participating in:
a. State occasions.
b. Royal occasions for the Royal Air Force.
c. Guards at Royal residences.
d. Guards of Honour.
e. Service funerals authorised by the Air Force Board.
f. Official memorial services.
g. Sovereign's Birthday Parades.

跟據RAF Dress Regulation, No1或No6等級/配件完全一樣, 都不能配Stable Belt

附件

18-6-2008 19:12

No 1 SERVICE DRESS UNIFORM

No 6 SERVICE DRESS (WARM WEATHER AREAS)

No 6 SERVICE DRESS (WARM WEATHER AREAS) short sleeve (obsulated)

而陸軍No.1穿Stable Belt亦絕無緊有

通常最多只會用於No.2 Dress (只有極個別部隊)

而陸軍 No.1 / No.2 Dress 較多配白Belt+大扣

引用:
原帖由 Bryan 於 18-6-2008 18:39 發表

RAF
No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SD)) 等同於夏季地區

於寒帶用No1SD / 溫帶用No6SD, 兩套相同等級, 用於典禮儀式 (所以RAF 1 ...
多謝Bryan師兄

根據制服配件使用規定,
制服配件可以使用場合分為兩類:

1.) Informal
2.) Formal (Fully Dressed)

用得No.1就已經的公式的場合
而Stable Belt 係非公式場合嘅制服配件,因為顏色唔係統一。
每個部隊都有唔同顏色,所以Stable Belt 係唔可以用的x!! 。

至於No.6袖口位位置可唔可以有軍官嘅官階的,係可以有的。不過就唔係太常見,點解?

因為似係二次大戰的時候。像英聯邦國家紐西蘭,因為天氣問題。夏季的溫度又未熱到好似馬來西亞,香港o既夏天。
咁佢地"皇家紐西蘭空軍"就比佢地的軍官可以用自己錢(其實都係用自己錢去訂制服,因為軍官無得公發的 )去訂一套同No.1一模一樣的No.6制服。

叫Summer Service Dress Jacket,就係袖口位位置車縫有軍官嘅官階。所以會唔難發現袖口位置有軍官官階的No.6制服。
可以話唔係正式No.1但又唔係正式No.6.....但King佐治話比咁做

附件

18-6-2008 19:42

引用:
原帖由 Bryan 於 18-6-2008 18:39 發表
師兄.容訐我分享多少少嘛?

RAF

於寒帶用No1SD / 溫帶用No6SD, 兩套相同等 ...
好專業既分享! THANKS!!

引用:
原帖由 myron21st 於 18-6-2008 17:32 發表
Combat with Stable Belt
好相!!....

但都係個句,按個別部隊習俗及禮儀。

Combat 係可以配 Stable Belt,但唔係個個部隊比你咁做。

千萬唔好應叻,唔係會被人鬧

引用:
原帖由 cocacola 於 18-6-2008 19:52 發表

多謝Bryan師兄

根據制服配件使用規定,
制服配件可以使用場合分為兩類:

1.) Informal
2.) Formal (Fully Dressed)

用得No.1就已經的公式的場合
而Stable Belt 係非公式場合嘅制服配件,因為顏 ...
多謝cocacola師兄
望前輩多多分享!

多謝閣下專業的教導

皇家空軍

我都有d唔明野想向大家請教下, 睇左d相應該知我講咩

請看相片B/C, 如果佢地RANK在衫就, 肩上就無帶?

請看相片A, 佢個RANK跟返no.1位置, 肩上仲有條帶?

RAF 同RAF regiment 除左個章制服都仲有唔同地方?(唔計63 QCS)

相片D:RAF KT (無特別)

謝謝

附件

19-6-2008 01:01

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 19-6-2008 01:14 發表
我都有d唔明野想向大家請教下, 睇左d相應該知我講咩

請看相片B/C, 如果佢地RANK在衫就, 肩上就無帶?

請看相片A, 佢個RANK跟返no.1位置, 肩上仲有條帶?

RAF 同RAF regiment 除左個章制服都仲有唔同地方?(唔計 ...
吾......果然係好問題!!

比我少少時間,等我去問下同事。
如果佢都唔識答,就要等耐少少。

因為遲多一個月左右,我就會到訪上述機構。
到時候我會請教一下那邊的業界朋友,

問一問點解佢地啲制服會有啲咁樣唔同嘅地方。
不過到時呢個Post都唔知可唔可以再追,因為都成個月。|)

講真個句, 我都未聽過No.1, No.6 會加Stable belt!!

有前輩講過, Stable belt 係唔比落Parade 的
Saving Private Kai人

發新話題