38 123
發新話題

世紀軍事展吐相區

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-6-2008 13:34 發表

這是RAF no.6, no.6的官階放在肩上,
的確, Stable Belt好少用在no.1,
但no.6配Stable Belt我都有見過, 不過唔多
你話你見過, 有冇相証明先!
Saving Private Kai人

引用:
原帖由 steveyue 於 19-6-2008 12:19 發表

你話你見過, 有冇相証明先!
沒有呀  咁睇黎應該我記錯了

皇家空軍

我都有去...
post左去我個xanga...
www.xanga.com/a702324
最好俾個cm先好走......

引用:
原帖由 cocacola 於 18-6-2008 20:10 發表

好相!!....

但都係個句,按個別部隊習俗及禮儀。

Combat 係可以配 Stable Belt,但唔係個個部隊比你咁做。

千萬唔好應叻,唔係會被人鬧
RAF都得

附件

19-6-2008 21:54

皇家空軍

引用:
原帖由 bg12_2 於 18-6-2008 20:08 發表

好專業既分享! THANKS!!
補充資料: 當年駐港皇家空軍唔係全年都卡幾,係有「換季」這回事,每年十二月第一個星期一換灰藍裝,每年三月第一個禮拜一換卡幾。此規距亦適用於用於1986年及以前的皇家香港輔助空軍

重有一點相信係「行內人」先知 : No 7B 短褲長襪只可日間穿著,日落後只可穿長褲,但仍可選穿黑襪黑皮鞋或米色襪米色猄皮短筒靴

大體上RAF制服其實亦已應實際需要逐漸簡化,6B 卡機短袖獵装而於2000代初退役,回歸後2000年中葉起來港交流及為GFS或Air Cadets提供訓練的RAF人員,就算是在夏季,亦只是灰藍恤衫西褲、又或 Soldier 95、又或綠色/卡機飛行衣而已,尚未再見過卡幾常服(常駐北京RAF空軍武官隨外)

引用:
原帖由 cocacola 於 19-6-2008 08:39 發表

吾......果然係好問題!!

比我少少時間,等我去問下同事。
如果佢都唔識答,就要等耐少少。

因為遲多一個月左右,我就會到訪上述機構。
到時候我會請教一下那邊的業界朋友,

問一問點解佢地啲制服會 ...
如果check check RAF 最新 Dress Regulations http://www.raf.mod.uk/rafcms/med ... E899FC7FA734D14.pdf , 就會知 No 6 Service Dress (Warm Weather Areas) Officer 同 WO rank 仲係要上膊頭, OR Rank 仲係要上袖。 多年NCO/Officer 經驗眼見,有意/冇意/焗住著錯周不時出現!算把啦!

明白晒~謝謝

皇家空軍

引用:
原帖由 auxair 於 19-6-2008 23:16 發表

如果check check RAF 最新 Dress Regulations, 就會知 No 6 Service Dress (Warm Weather Areas) Officer 同 WO rank 仲係要上膊頭, OR Rank 仲係要上袖。 多年NCO/Officer 經驗眼見,有意/冇意/焗住著錯周不 ...
吾...好多謝auxair sir 出手幫我答咗呢條問題

走去問過同事,佢話舊時佢係陸地,要用翼嘅嘢少接觸啲。

我比咗幾蝠相佢睇,佢比咗以下嘅答案。

Top picture: on the shoulder is just a button which would have the corps
badge on it. nothing to do with rank. The forearm badge is for Warrant
Office Class 2 (RAF version of RSM) from RAF Regiment

2nd picture: all junior nco's have their rank on their shoulders instead
of arms in RAF, not RAF Regiment

3rd picture: regimental badge of the RAF Regiment worn on shoulders of
their best uniform

呢位同事其實係一位老外,佢入伍受訓完成後三個月就被人車咗去福克蘭。
不過個時候福克蘭場仗都已經打完三個月,因為佢係皇家工程師兵團嘅關係。
佢最大嘅任務就係掃雷,至於亞根庭人,老外話佢地亞根庭人有個花名唔知大家知唔知係乜?

安德努皇子出咗名脾氣大,大家又估唔到佢講咗啲乜嘢搞到被艦長"串"返轉頭?

呢位同事算係我認識嘅第三位軍人同事,第一位係前boss,佢係前皇家海軍上尉。佢竟然同埋老婆一齊走去爬雪山 !!...
跟住係每日開長途電話會議"問功課"嘅前皇家空軍負責航空發動機維修嘅機械士。

林林種種有三兩個本土人仕,已上咗年紀。後生時有份"客串"過六七暴動。
小弟都曾經入過伍但已退役,那時我係Larkhill接受訓練。當日有位教官,當時係福克蘭戰役中佢係一位狙擊手。
佢話佢無正式殺過人,但就只時差一點便可以擊中一位亞根庭士兵,或者當時有人提醒那位亞根庭士兵小心狙擊手。

就是準備扣機一刻,那亞根庭士兵立即曲低個身,咁佢就咁消失咗描準鏡視野之內無再出現。

唔講大多,我驚大家瞓咗|) ,有機會嘅話希望可以再講多啲。

38 123
發新話題