42 123
發新話題

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 02:39 發表

唔係你測光方法有問題,亦不是用相機這一個測光方法問題,
只不過係你對光與影的觸覺還未敏銳,
差兩級太多了,點攪都係有一邊over/under,
對付這問題來來去去都係得我樓上提過的方法,
除左"太陽光" ...
區域曝光法 係咪果d......用點測光搵平均點果種?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 02:46 發表

區域曝光法 係咪果d......用點測光搵平均點果種?
唔係咁簡單!
Ansel Adams的理論,用在菲林上的方法,
在數碼上冇直接用途,但因為理論中包含了很多,
曝光/反差/底片特性......等的重要問題,
如果粗略理解過,會對用sp/拍攝上有超大的方便,
不過我打唔到千幾(幾千?!)字,況且有d好深o既野我都明唔晒 ,
你用"Ansel Adams/區域曝光法"應該找得到.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 03:08 發表

唔係咁簡單!
Ansel Adams的理論,用在菲林上的方法,
在數碼上冇直接用途,但因為理論中包含了很多,
曝光/反差/底片特性......等的重要問題,
如果粗略理解過,會對用sp/拍攝上有超大的方便,
不過我打唔到千幾 ...
我沒那個時間.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 03:13 發表

我沒那個時間.....
沒那個時間??

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 03:15 發表

沒那個時間??
去之前冇時間識....

http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/9663758
睇左呢個...

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=5583
重有呢個...

有!!!!!
想到一個治標唔治本的方法,
產品/商業攝影用的方法,Bracketing,
由+2.0EV影到-2.0EV,0.5EV increments,
點都有一張中Exposure,再PS攪小小.

第一個流流地,係鬼唔知藍天要影UNDER......光位都UNDER,暗位點算??
第二個唔係Zone system,不過都好值得睇.

測光模式

權衡式測光
畫面分成多個區域進行測光,適合大部份攝影題材

局部測光
測量範圍集中於畫面中央9%,適合人像,特寫或微距

重點測光
測量範圍集中於畫面中央3.8%,適合人像,高反差,逆光或以經驗進行判斷設定曝光值時使用

中央偏重平均測光
偏重於中央,或會較為分均測量,適合任何光照較為平均的題材
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-6-2008 09:10 發表
測光模式

權衡式測光

局部測光

重點測光
測量範圍集中於畫面中央3.8%,適合人像,高反差,逆光或以經驗進 ...
呢幾樣野真係寫得好鬼...........虛

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-6-2008 09:10 發表
測光模式

權衡式測光

局部測光

重點測光
測量範圍集中於畫面中央3.8%,適合人像,高反差,逆光或以經驗進 ...
仲有nikon的matrix測光
minota的蜂巢式測光

CANON is it have AE-Lock function???

it can fixed the 測光值...

don"t know how to talk in english...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 09:41 發表

呢幾樣野真係寫得好鬼...........虛
佢原文本書有d有圖解,但無scan出o黎
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 13-6-2008 13:25 發表
CANON is it have AE-Lock function???

it can fixed the 測光值...

don"t know how to talk in english...
有呀~

42 123
發新話題