發新話題

Fisheye / Ultra wide for Sony

Fisheye / Ultra wide for Sony

我覺得十年都用唔著wor...10-17....變形好犀利..?

I HAVE INTEREST ON THE Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16mm f/2.8

BUT THE MOUNT IT SEEM FOR NIKON/CANON ONLY..

1, 係最好玩,價錢亦ok, 不過我用FF機所以買返原廠....

SONY本身都有枝   SAL-1118/AE 11-18mm f/4.5-5.6

prime會好玩d,sigma有幾枝唔錯
Sigma 8mm F4 EX DG CIRCULAR FISHEYE
Sigma 15mm F2.8 EX DG DIAGONAL FISHEYE

我之前搵過,m42 mount既fisheye係熱門野,長期冇貨...

我未玩過fisheye,但我fd玩過話,10mm以上既fisheye唔可以算fisheye,只係變形變得勁d...

都係叫fisheye gei,不過係semi同full gei分別

引用:
原帖由 seal 於 10-6-2008 22:40 發表
咁即係sony冇份玩變焦魚眼?
比較少留意....因為我覺得魚眼冇咩必要變焦...

引用:
原帖由 四哥 於 10-6-2008 14:03 發表
1, 係最好玩,價錢亦ok, 不過我用FF機所以買返原廠....
FF機用最廣既非魚眼超廣角鏡系Sigma個12-24,買佐4千蚊……成像一般……

引用:
原帖由 Hamlet 於 17-6-2008 02:01 發表

FF機用最廣既非魚眼超廣角鏡系Sigma個12-24,買佐4千蚊……成像一般……
所以我買返canon算

Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
i am using ..
10mm成像一流,沒有暗角&鬆陏矇
有HSM夠哂静,但得4-5.6其實幾唔方便
for 拍攝風景 and Street Snapshot only

引用:
原帖由 bonzonie 於 17-6-2008 09:57 發表
Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
i am using ..
10mm成像一流,沒有暗角&鬆陏矇
有HSM夠哂静,但得4-5.6其實幾唔方便
for 拍攝風景 and Street Snapshot only
都唔怕光圈細,10~20咁wide好易hold,
不過10mm,要行到好近先有效果睇.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 17-6-2008 14:32 發表

都唔怕光圈細,10~20咁wide好易hold,
不過10mm,要行到好近先有效果睇.
係易hold,咁wide免除對焦不準的機會
其實細光圈都叫無影響既(當然20mm時如果唔係5.6就好了 ),因為多數調長景深

發新話題