發新話題

蝴蝶

蝴蝶

有D 小弟之前影落ge 蝴蝶相

比D 意見ar

crop 相 & resize only

附件

電蛺蝶@Fung Yuen(Eichorragia nesimachus).jpg (86.33 KB)

10-6-2008 16:16

電蛺蝶

電蛺蝶@Fung Yuen(Eichorragia nesimachus).jpg

白帶螯蛺蝶@Fung Yuen(Charaxes bernardus) (Large).jpg (65.94 KB)

白帶螯蛺蝶

白帶螯蛺蝶@Fung Yuen(Charaxes bernardus) (Large).jpg

曲纹紫灰蝶@沙縲灣(Chilades pandava).jpg (78.15 KB)

曲纹紫灰蝶

曲纹紫灰蝶@沙縲灣(Chilades pandava).jpg

細灰蝶@沙縲灣(Leptotes plinius)(2).jpg (33.92 KB)

細灰蝶

細灰蝶@沙縲灣(Leptotes plinius)(2).jpg

細灰蝶@沙縲灣(Leptotes plinius).jpg (42.64 KB)

細灰蝶

細灰蝶@沙縲灣(Leptotes plinius).jpg

菜粉蝶@Fung Yuen(Pieris rapae).jpg (63.46 KB)

菜粉蝶

菜粉蝶@Fung Yuen(Pieris rapae).jpg

綠弄蝶@Fung Yuen (Choaspes benjaminii)(2).jpg (35.93 KB)

綠弄蝶

綠弄蝶@Fung Yuen (Choaspes benjaminii)(2).jpg

本帖最近評分記錄
  • Kuznetsov 威望 +20 精品文章 10-6-2008 16:17
  • Kuznetsov 金錢 +20 精品文章 10-6-2008 16:17

可以講埋用乜器材
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 10-6-2008 16:20 發表
可以講埋用乜器材
係wo...
除左綠灰蝶係D80
其它都係D70s
len 全部都係 Nikon AF-S VR 55-200 f4-5.6
有D 加左Extension tube

感覺上好細隻...
不過幾影得幾得意

PS:你今次行左邊度呀?
NO COMPROMISE!

引用:
原帖由 於 11-6-2008 15:57 發表
感覺上好細隻...
不過幾影得幾得意

PS:你今次行左邊度呀?
D 灰蝶同弄蝶多數得 30-50mm ...係好细隻的ar
其實係上年影到今年la
香港有240-250 個 sp 的 butterfly
要好多時間去影曬 (小弟影到110個 sp only)
以上多數係鳳園影....有幾隻係沙縲灣

有什麼技巧要留意呢??
會唔會行近d已經飛走左??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-6-2008 23:05 發表
有什麼技巧要留意呢??
會唔會行近d已經飛走左??
技巧..普通攝影技巧唔洗點講
主要係知佢ge 習性,
e.g. 佢食D 中意咩花, 會唔會吸水, 係邊度出見多 ar
之後就睇耐性 lu
有時為左見/影 1D 唔常見的蝶, +幾人就圍住一個 point 等
P.S. 昆蟲的 compound eye 對活動好敏感, 對停的就差 D ...咁好似易明D

行近d已經飛走 - 係會ge
正常人都想影隻蝴蝶大隻D,
所以就用 marco len, 而180 or 200 marco 咁貴, 就用100 or 105 ....
結果嚇蝶之外, 仲破壞其它植物
當然有 1:1 marco 可以玩多 D 野, 對D 灰蝶更可以話有必要
但 marco 景深淺左, 收光圈又要減快門, 之後又怕手震要推 ISO, 推 ISO 又話D 相差左...
而家得 NIkon 支105 有VR , 不過影蝴蝶太短la (小弟對 O記同S 記都唔熟, 唔敢作評論)

所以小弟反而建意新試影蝶的唔好用 Marco 先, 試下用 tele 少少 ge len,
有150-300mm 的 len 都可以, 有 USM 的仲好, 反而咁對新試的師兄有多D 成功感
之後玩多了自然會明白咩len arm 自己, 自然會去馬

以上只是小弟的意見, 有錯請插

我都覺得昆蟲呢d好難影
師兄打算參賽嗎?

引用:
原帖由 louisli 於 12-6-2008 11:55 發表
我都覺得昆蟲呢d好難影
師兄打算參賽嗎?
玩多D 就ok la, 有時間一齊去玩下la,

參賽la...有相未玩下, (其實找緊邊幾張好)

冇微距鏡……用Kenko近攝鏡組裝假狗中……

引用:
原帖由 Hamlet 於 17-6-2008 01:54 發表
冇微距鏡……用Kenko近攝鏡組裝假狗中……
me too

發新話題