42 123
發新話題

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

話說.....係問左大家既意見之後呢.............(雖然我左耳入右耳出)
我家就買了一台 Canon 的 5D.................(都話買ga la)
買左 kit.......24-105L f4 IS....................(全個中環最後一部,唔計街口好貴果間)
一個用開dc,成日借人家dslr既人..............(其實真係幾狗,自己唔買玩人既..)
無啦啦因為老豆都想玩買左台咁貴既........(你都知貴咩敗家仔)

真係好爽....不過我唔想影開箱圖.............(其實係冇時間)
咁之後既兩日......................................(即係10號買機)
我就去左廣州同澳門...陪阿媽爸玩...........(順便玩下新機)

不過....一用5D....就發覺自己其實真係......(幾廢)
用開細機仔一上DSLR發覺構圖好差...........(可能wide左..? 就奇!)
而且即使識用哂d 功能...........................(有玩開嘛...人地既機)
都係俾部機玩死....................................(接下來有問題問...)
影下影下又好似冇咩動力........................(廣州吧,可能真係冇野影)
不過今日落左澳門就好d.........................(冇咁怕俾人搶野...)

我俾部機既測光玩死左...........................(4個都唔知用邊個,說明書講到一舊舊...)
我想大家一齊討論下測光既問題...........(呢個係後話...)

咁而家......我出下d 用dslr影既DC相...........(知就好)
因為唔多識用flickr,唯有用imageshack.........(唔知邊個好...)

三老外

的士內影出去的天坪

人家的家

全家.....好名呀!

廣州的商場...

嘩....出左5張已經好頂唔順....

而家一下子去左澳門.......(廣州真係冇咩mood影)

成日都係上光下黑....

一般的相真係好一般...

真係好一般...

呢張叫做好d...

單車

好型既屋屋

偷影的解放軍

馬交D景正D wor
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

係人都影到既燈

Yo~

Gondola~

呢d相咁爛都唔插...

悶死了...

威尼B人賭場,,,

d 人好頹....烏煙瘴氣....

想影到好似d 歐洲果d....但係.....唉

WB錯哂...

快獻上你的5D來給朕玩!

的士...

天...構圖好有問題

不過藍...

影咩呢我....你地估下

呢張係最好了

唉...好灰...

又係測光有問題...

Church,,

街...

街...

好頹的尾...

開始問問題.......
1. 點樣用d 測光?
2. 點可以成張相都正常受光?

錯誤示範一.

好光...

錯誤示範二.

個天岩,但係下面暗哂...

引用:
原帖由 savio 於 13-6-2008 00:07 發表
快獻上你的5D來給朕玩!
你買番部la

回覆 #8 Kuznetsov 的帖子

我買會哂左部機....借就唔同

ok la..
just need mroe time to get use to DSLR/5D
構圖..take lots and lots of photo and learn from them

引用:
原帖由 savio 於 13-6-2008 00:12 發表
我買會哂左部機....借就唔同
點會丫~~buy la

引用:
原帖由 ATM 於 13-6-2008 00:13 發表
ok la..
just need mroe time to get use to DSLR/5D
構圖..take lots and lots of photo and learn from them
我突然唔記得要問咩....

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 13-6-2008 00:15 發表

點會丫~~buy la
你好衰格, 但我唔會落搭

adrian你就好啦

勁人+勁機

引用:
原帖由 savio 於 13-6-2008 00:20 發表
adrian你就好啦

廢人+勁機
我而家覺得係咁........

42 123
發新話題