發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-6-2008 01:01 發表

2支,一支24-70,一支70-200夠殺
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

你買咩機?5D?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 7-6-2008 01:09 發表
你買咩機?5D?
係吧....(老豆想玩)

我推~~

睇左好幾個鬼佬網....d 鬼佬用 24-105 的次數比用 24-70 多...

好煩呀!!!

究竟....stop action 緊要d, 定係 "The 24-105 can be handheld in about 1/4 the light levels required for the 24-70 to be handheld in as long as the subject is still. IS cannot stop subject motion. " 呢個緊要d呢!?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-6-2008 02:16 發表
究竟....stop action 緊要d, 定係 "The 24-105 can be handheld in about 1/4 the light levels required for the 24-70 to be handheld in as long as the subject is still. IS cannot stop subject mot ...
can u say in chinese..=3="

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 7-6-2008 10:20 發表

can u say in chinese..=3="
究竟...."畫面固定" 緊要d,定係 "24-105比24-70,可以以1/4的光度手持" 緊要d?

i think 24-105 XD

105先用到is ,你70的有需要用1/4s??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-6-2008 12:20 發表
105先用到is ,你70的有需要用1/4s??
室內....掛

大家俾d 意見啦....

24-70啦!
室內大光圈一定好用d,又唔會印海報,都會縮細啦,咁就唔洗收光圈黎就畫質
你影人多,點防震都防唔到人地震

你需要既野同記者一樣,快狠準

引用:
原帖由 ZaMaR 於 7-6-2008 19:56 發表
24-70啦!
室內大光圈一定好用d,又唔會印海報,都會縮細啦,咁就唔洗收光圈黎就畫質
你影人多,點防震都防唔到人地震

你需要既野同記者一樣,快狠準
快狠準的推倒.....啊唔係.....影相~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-6-2008 13:27 發表

室內....掛
室內的70有2.8,105得f4,+is光圈差咁多,有一個is 加長個時間,但你室內慢左快門就可能有鬼影(我都係估估下)
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-6-2008 00:47 發表

室內的70有2.8,105得f4,+is光圈差咁多,有一個is 加長個時間,但你室內慢左快門就可能有鬼影(我都係估估下)
頭先我個fd 問左水禾田....(堅果個)...幫我問佢邊支好...
佢話長d好d...但係大光圈好緊要wor......我個fd問佢用咩....佢用 28-100 f2.8....

發新話題