發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 00:29 發表

絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:46 發表
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,
到時我換左放我部5d比你!

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但閃燈就最好買新,始鐘閃燈係有life
但係二手冇分期......

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:31 發表

呢個都係問題....wide可以遲d (24都夠用既...) tele就可以借,但係唔係成日有....
Tele 又唔係真係好急用......但係去旅行影相又好似Tele影人民生活好有用...
wide.....縱觀而家又唔覺要影d 大景....雖然&qu ...
唔買大三完買小三完lor,一樣好毒!

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:47 發表

唔買大三完買小三完lor,一樣好毒!
我想最常用果支有大光圈....

至於三元呀...........慢慢啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:33 發表

只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩
5D 像數,抗noise的技術同依傢新機比都仲好得!
但功能就....

引用:
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
7-8月出果部野好似叫7D...
7唔7過5D我就唔知喇...
都係聽番黎...

5Dmk2有風吹11月出,到時我會換機!

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 00:50 發表

5D 像數,抗noise的技術同依傢新機比都仲好得!
但功能就....
唔係好得...........係好過D3(某程度上)......

我最怕我買左好器材影垃圾相呀!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:38 發表

唔係好得...........係好過D3(某程度上)......
人地Canon Full Frame 左gum多年,nikon先arm arm開始

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:52 發表
我最怕我買左好器材影垃圾相呀!!!
呢d 野可以後補底,但係連入門的利器都未有,好難開始練功
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,

有塵的5d

我好頭痕....究竟自己有冇必要玩咁好既器材?
我又唔係專業wor...又冇咩天份wor....
幫人影果d 又唔係搵真銀wor...雖然有錢....
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:48 發表

我想最常用果支有大光圈....

至於三元呀...........慢慢啦
大光圈的諗d 50 f1.4,85 1.8

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:00 發表

大光圈的諗d 50 f1.4,85 1.8
我都係諗 zoom lens la....prime玩 M42/Contax/Leica 算了...

發新話題