發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:32 發表

CB比我個網我仲未睇哂
咩網??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:59 發表
我好頭痕....究竟自己有冇必要玩咁好既器材?
我又唔係專業wor...又冇咩天份wor....
幫人影果d 又唔係搵真銀wor...雖然有錢....
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....
"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣賞係佢真係頂到1個月10000格用量,(我已經係懶果類 )
好多功能好小用得到,冇左都得,MK-II變350都係咁交差!!
"好既器材"同"專業"冇必然關係,專業的話,就算冇好器材,但你都係要交足貨比人,
個客唔會理你有咩冇咩,'專業"係態度,而唔係器材,
如果我因為得350用,就話什麼什麼影唔相做唔到野,即刻比人炒啦!!
況且到你專業既時候,公司會比一套你用/焗住都要買.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:30 發表

....其實50同85真係好近......唔夠大頭...
或者你o個次去影的係人地的會議,你唔方便行近影,但撇除o個次,你之後多唔多會影呢類??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:32 發表

但係唔係x1.6之後會好d???
咁都已經100mm(350d)....死未

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:33 發表

咩網??
DC空果D基礎指男

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:36 發表

咁都已經100mm(350d)....死未
我又覺得都ok夠,如果要再zoom近的,真係70-300先咩d

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:34 發表

"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣 ...
咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?
二手350d,之後剩低的入鏡

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:47 發表

二手350d,之後剩低的入鏡
......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:54 發表

所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!
點解中間唔洗要..?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:50 發表

......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...
f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:56 發表

點解中間唔洗要..?
24~70影d野好"平",好小用.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 02:00 發表

24~70影d野好"平",好小用.
即係...唔夠層次..?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:57 發表

f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.
咁又係....太淺景深都出唔到街...

發新話題