發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 03:14 發表

文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多
受教了

但希望師兄可以出多少少例子說明

"不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多"

呢part
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

點算好呀咁........

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 16:48 發表
今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)
350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦

"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白.
唔同鏡有唔同特性,要先想出影什麼效果的相(意念),
之後先考慮用什麼器材/光圈/快門......等(技術),
技術很快學得到,意念就要花d時間去濾積,
花時間的,唔合香港人,所以"玩相機"的人多過"玩影相".

器才上,別人用的是參考,人人唔同需要,
唔夠wide,可以走後兩步,或者叫佢地企迫d,
你是攝影師,你要主動安排一切,
重點係唔好比器材玩反你轉頭.

攝影冇公式,因為這是藝術,不能說"你這樣這樣做"就會有好相.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 ZaMaR 於 31-5-2008 20:21 發表

350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦
係 17乘完變28...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:24 發表
"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白 ...
呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人著迷...推動自己去進步...

突然由一個影相既蛋散,俾人叫去影d 好實在(?) 既活動相...真係有d 適應唔來...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 20:29 發表

呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人 ...
買部450d玩下囉

回覆 #96 adrianyahk 的帖子

主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表達出來.

真係學攝影,一部相機,一支50mm(35都得)就得,
器材,唔需要一味的好,有就得,器材唔夠就技術搭夠.
用盡/盡用手頭上一切工具,亦是很好的訓練.
攝記什麼類型的相都要影,但冇可能什麼器材都帶.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:49 發表
主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表 ...
真係....好paradox 呀而家......

仲唔死............

多影相,多睇相,多討論吓張相有咩好有咩唔好(自己的,別人的),
好快有進步.

prge oxe係一個好地方.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 22:05 發表
仲唔死............

多影相,多睇相,多討論吓張相有咩好有咩唔好(自己的,別人的),
好快有進步.

prge oxe係一個好地方.
第一頁我成日去....時代果間.....行入正面到尾,瘋狂打書釘

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-5-2008 23:39 發表
原先諗住既 5D....究竟.....(這是引旨)

早兩日上完中山影event,交左貨之後,感覺被承認了!
咁接下來可能不時有好多野要我影....

一路以來都係想買部5D去玩舊鏡...但係經過果日既一役..(浮誇!打仗咩一役!) ...
單腳我咁耐都只係用過一次
仲要係插落部video cam 同人影籃球比賽
我覺得用途唔係好多囉,我果支都係老笠我個fd 的
要我買就覺得唔值啦,反正你三腳都可以只係伸長一支,不過係個look 怪少少

引用:
原帖由 louisli 於 1-6-2008 12:36 發表

單腳我咁耐都只係用過一次
仲要係插落部video cam 同人影籃球比賽
我覺得用途唔係好多囉,我果支都係老笠我個fd 的
要我買就覺得唔值啦,反正你三腳都可以只係伸長一支,不過係個look 怪少少
但係單腳輕好多播
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 18:00 發表

但係單腳輕好多播
睇下影咩啦....冇理由拎支50 1.8加....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 18:43 發表

睇下影咩啦....冇理由拎支50 1.8加....
自拍用la(有d 單腳又可以拆做三腳)

發新話題