發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

原先諗住既 5D....究竟.....(這是引旨)

早兩日上完中山影event,交左貨之後,感覺被承認了!
咁接下來可能不時有好多野要我影....

一路以來都係想買部5D去玩舊鏡...但係經過果日既一役..(浮誇!打仗咩一役!)
發覺對焦速度同iso真係好重要....(防手震就.....果日有時室內用小小白is 有些少幫助啦..)
閃燈更加係必須品...(這個係肯定的!)

用下用下,發覺相機袋好緊要...(廢話) [果日拎個 messenger bag (32L) 揹到斷背]
單腳架我就唔肯定...

越諗就越多奇怪野需要....(好似)
影左好多raw...又怕怕地 5D 好慢....
budget又唔係多(用屋企,唔想敗咁多)
咁我..........其實係咪應該轉target?

見識過 5D 既 層次 (死人ATM,我用部40D去比,真係想...(*&*^(*$@^%)
又真係好毒....但係,唉....我都唔知點算.....接job又唔係多....唉.....

大家幫手諗下! 樣樣都講下....腳呀,袋呀,機呀....鏡呀......

筆直.....三皮內啦!
P.S. 1: 發覺長鏡係室內,conference room好有用,影d 大人物大頭
P.S. 2: 光圈.......大真係好有幫助...
P.S. 3: 影人...唔夠wide...成日...
P.S. 4: 三腳架是需要的....用來影景....

三皮好夠la,我40d, 50 f1.4 ,580exII ,官價計都係萬五多少少

腳架睇中左支單腳890
袋,我有一個可以載notebook又可以載相機的460左右
卡600內ko

你入5d 新機萬四左右,小小白is 二手好似係6000左右,其他都好充足你入其他野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2008 23:47 發表
三皮好夠la,我40d, 50 f1.4 ,580exII ,官價計都係萬五多少少

腳架睇中左支單腳890
袋,我有一個可以載notebook又可以載相機的460左右
卡600內ko

你入5d 新機萬四左右,小小白is 二手好似係6000左右,其他都 ...
如果24-70 + 小小白 is.....係咪唔夠!?
我又唔知 24-105 岩唔岩我用...
17-40 又好似好爽...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-5-2008 23:54 發表

如果24-70 + 小小白 is.....係咪唔夠!?
我又唔知 24-105 岩唔岩我用...
17-40 又好似好爽...
睇你可以接受咩機,如果你落一級入部40d 的,x1.6的,鏡17-40,小小白is+50 f1.8 三支,我諗都重夠入falsh同袋,卡
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

nikon plan...

D300---------------$12400
17-55 2.8---------$10000
85 1.8 / 851.4--$2600/6600
SB-800-------------$2700

以上..$27700 / $31700

有wide有tele有大光圈有鏡皇有神燈有靚ISO

有計多..無計少

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:01 發表

睇你可以接受咩機,如果你落一級入部40d 的,x1.6的,鏡17-40,小小白is+50 f1.8 三支,我諗都重夠入falsh同袋,卡
呢個世界真係殘酷.....

就係咁囉...要買哂就要降部機既級數....
由 15000 + 5200 + 9xxx + 8xxx
變 7xxx + 5200 + 9xxx + 8xxx

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

鏡就可以買哂...但係...........................啊!!!
都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:03 發表

其實,d 鏡x1.6之後17-40變左27-64,50變80,睇你點諗,雖然差少少但都可以當係18-55,同85先

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:09 發表

都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機
如果係要咁儲....................我唔買Canon 換哂做菜,瀨鏡啦...
可惜..........唉...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:18 發表

其實,d 鏡x1.6之後17-40變左27-64,50變80,睇你點諗,雖然差少少但都可以當係18-55,同85先
其實係我想要既range je~
350D配A16 = 17*1.6 = 27 ------>我縑唔夠wide
                    50*1.6 = 80 ------>我嫌唔夠遠

24-105 好岩我洗,但係,佢得f4...which 果日我發覺小小白is f4都好易失手 (室內/暗,冇閃下)
A16 用 2.8 好好多....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-5-2008 00:02 發表
nikon plan...

D300---------------$12400
17-55 2.8---------$10000
85 1.8 / 851.4--$2600/6600
SB-800-------------$2700

以上..$27700 / $31700

有wide有tele有大光圈有鏡皇有神燈有靚ISO

...
無人理我...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:09 發表

絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-5-2008 00:27 發表

無人理我...
試過FF...真係番唔到轉頭...

而且prime真係唔多方便...(終於發覺)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 00:29 發表

絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
呢個都係問題....wide可以遲d (24都夠用既...) tele就可以借,但係唔係成日有....
Tele 又唔係真係好急用......但係去旅行影相又好似Tele影人民生活好有用...
wide.....縱觀而家又唔覺要影d 大景....雖然"wide到用時方恨x" (亂吹)

等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,
到時我換左放我部5d比你!

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但閃燈就最好買新,始鐘閃燈係有life

發新話題