發新話題

[超絕認真請教] 隨團影相佬技巧?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 26-5-2008 00:13 發表
閃燈好重要wo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(你見有咁多!就知幾重要)
在技術上冇特別,清清楚楚就得,影indoor相要多小小現場光,
唔好只要閃燈的光源,咁會後面黑晒,唔好睇又唔專業.
長鏡好有用,等兩 ...
好有用~多謝教學
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 26-5-2008 00:16 發表

好有用~多謝教學
我自己覺得拍攝大/中/細相片的說法很易明,
我最初做野時d師兄前輩都係咁教.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 26-5-2008 00:13 發表
閃燈好重要wo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(你見有咁多!就知幾重要)
在技術上冇特別,清清楚楚就得,影indoor相要多小小現場光,
閃燈呀....... 死掉

真的受教了... 感謝各位...

引用:
有經驗係唔同D!真係要跟師兄學下野!
我之前同自己公司影,全部都係大合照!因為無時間影其它

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-5-2008 00:20 發表

閃燈呀....... 死掉

真的受教了... 感謝各位...
350D 閃燈.....廢ga!
仲有小心350D好昜out fo

引用:
原帖由 ATM 於 26-5-2008 00:25 發表

350D 閃燈.....廢ga!
仲有小心350D好昜out fo
...........自制柔光........(好似無乜關係)

;b84
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-5-2008 00:28 發表

...........自制柔光........(好似無乜關係)

;b84
牛油紙
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 26-5-2008 00:30 發表

牛油紙
係機頂閃的錯...

帶A16就唔洗帶支50mm啦...

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 26-5-2008 00:30 發表

牛油紙
紙巾咪得囉
加條橡根

拿唔係講笑,你帶50去就盞搞架o者
菲林機起碼帶28去,有24就更佳
影團相,你行到無雷公咁遠,中間要距離幾多米?繁忙地區會有幾多人在呢個距離走過?你可能企15分鐘都未按到shutter

影呢d最緊要快,唔好要左set右set要人地等餐死,慢下手隔離妹妹部傻瓜機影完你都未搞掂,就比人扣分架啦
菲林起碼要400度,室內陰天加閃燈最好
留意閃燈個angle可唔可以cover到你支鏡的焦距
用機頂燈時記得除左個鏡頭遮光罩

引用:
原帖由 louisli 於 26-5-2008 13:20 發表
影團相,你行到無雷公咁遠,中間要距離幾多米?繁忙地區會有幾多人在呢個距離走過?你可能企15分鐘都未按到shutter

影呢d最緊要快,唔好要 ...
佢個flash都係機頂燈,一係諗下點整可以打上天花板,打d柔光影(!?)

;b84
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 louisli 於 26-5-2008 13:20 發表

影呢d最緊要快,唔好要 ...
我都係....A16 je....
閃燈就.....................................................冇lu~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-5-2008 19:27 發表

我都係....A16 je....
閃燈就.....................................................冇lu~
用住大光燈先

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-5-2008 19:29 發表

用住大光燈先
用住先...

發新話題