32 123
發新話題

[認真]師兄有冇辦法自製一架AV-98運輸車?

[認真]師兄有冇辦法自製一架AV-98運輸車?

同女友出了問題,好想實踐當年對佢o既一個承諾,砌隻阿魯凡比佢,而且想佢開心o的,希望可以整埋o架運輸車出來比佢。

師兄有冇計仔,可以自己用搖控車做到一架AV-98運輸車出來,運架一號機出去,最好仲可以升起埋架一號機?

好多個唔該.....

Attach埋設計圖兩張,師兄可唔可以比o的意見,用咩野模型改裝好?

我林第2張可以用d運泥車改啦
個外形有d相似
可以活動既位都似樣

用龍記Dragon wagoon改得唔得?
本來無一物, 何處惹塵埃

點睇都第1架易攪d....

what is the scale???
beside is money matter IMO...
Guns... lots of Guns...

有冇師兄有o的具體計劃?幫幫忙~~

蠔屎兄、馬Sir...出手丫,求求你地丫~~

引用:
原帖由 積夫 於 7/27/07 18:46 發表
有冇師兄有o的具體計劃?幫幫忙~~

蠔屎兄、馬Sir...出手丫,求求你地丫~~
well modelling is really matter on how u want to build it...
no one could help u much since we donno your skill on modelling...

UM...只少我想知道有冇o的比較接近呢款車o既套裝模型,我可以買回來改裝....

唔該晒丫,咁多位師兄~~

有無諗過飛毛腿導彈車???

first of all what scale is your model? 1:35? 1:48?

以圖片來看,第一張的可實現性比較高,印象中雙星的Dragon wagoon和圖1的車子比較接近,相信可"回收"的部件比較多(但注意是否有現貨是一個問題.)來改裝.而升降台和細部追加則要用膠片和原子灰加裝了.我想樓主鐵定用1:35的了,因為只有1:35才可以有類似的車找到,因為patlabor只出過1:60和1:35.

另外,想問問這兩張設定圖在哪裡找到的?
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

回覆 #6 積夫 的帖子

不外乎膠片/膠條+大量既心機&時間, 砌模型既樂趣在乎'砌'既過程, 尤其係改件, 點樣由冇到有, 度SCALE/造組件...等等 , 從中你會學識好多野
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 14692 於 7/28/07 07:47 發表
不外乎膠片/膠條+大量既心機&時間, 砌模型既樂趣在乎'砌'既過程, 尤其係改件, 點樣由冇到有, 度SCALE/造組件...等等 , 從中你會學識好多野
but b4 that you have to draw a complete 2D picture and you have to try to make it 1:1 model scale... so if you plan to make it 1:35... this model should be around 800mm(something like that)

其實我諗倘原型可以參考一下gundam/渣古果架運輸車,但係至於個實質比較就真係要自己放大...
鵰。豹。狸。獅。狒

第一架個架你可以睇睇☆★有架運坦克既車幾似不過冇今多look
1/35

32 123
發新話題