發新話題

Gundam專屬討論區 UC

引用:
原帖由 d@2007 於 4-7-2007 11:45 發表
係高達-天空的學校 (好似係呢個名?) 入面, d 教練機連頭都無. 有一個學生mm說:"頭只是裝飾而已, 要個頭只會增加一個俾你撞爛既地方."

另: 我想睇晒佢呀 個網只得兩集漫畫, 我重唔見埋個網...
天空的學校內的是訓練用MS,對於一個新人來說這是當然......他們橫衝直撞,頭部是會增加一個俾你撞爛既地方
      但頭部在實戰中是必要的,因頭部除了主監視器外還有大量感應器,戰場上不單止要「看到」敵人,最重要是如何「找到」敵人,取得先機,主動攻擊。
      的確MS身上是有其他副監視器及感應器,但只屬協助性質。MS身體要放駕駛倉及核引擎已沒有多餘空間可以放大型感應器等,所以MS失去頭部後索敵,監視及鎖定能力會大大降低,所以MS頭部是必要的

回覆 #74 NuWL 的帖子

其實如果將高達量產唔係應該生產成本會平d咩
如果我係聯邦,我會改良rx,將佢量產化,一來提昇平均戰鬥力,大量生量成本絕對比生產幾部平

大家太認真了....
gundam因為要似個人,所以會有個頭,仲有2隻眼
gm要比人知佢係卒機,所以要比gundam簡單,唔可以型過gundam(2隻眼型d)...
自護機就要比人知佢係"邪惡"的一方,所以冇咁似人....

後繼作品就係為左依照前作大方向設計,以確保收視

嘩....呢道變左壞腦研究室...

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 Boniface 於 4-7-2007 13:47 發表
如果我係聯邦,我會改良rx,將佢量產化,一來提昇平均戰鬥力,大量生量成本絕對比生產幾部平
理論上生產越多是會越平,聯邦在v計劃起初也抱有這種想法。但要把78系列大量生產而不減性能所需要的金錢及遇到的技術困難非常之多。(生產一台GUNDAM據說等於幾艘撒拉米斯級的造價.......)
在利害權衡後(冇理由因為整MS整到自己破產),才把78簡化成可以大量生產而且造價合理的GM。
而GUNDAM這種造價不菲的怪物生產幾台已夠了(錢呀....... )

引用:
原帖由 NuWL 於 4-7-2007 18:44 發表

理論上生產越多是會越平,聯邦在v計劃起初也抱有這種想法。但要把78系列大量生產而不減性能所需要的金錢及遇到的技術困難非常之多。(生產一台GUNDAM據說等於幾艘撒拉米斯級的造價.......)
在利害權衡後(冇 ...
哈~ 這也就是私自動用gundam同白色機地要判死刑的原因吧
冷眼對血路~ 寂寞是命途~

引用:
原帖由 learngod86 於 4-7-2007 16:56 發表
我老死(NuWL)對gundam的認識都可以話係專家級人馬
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-7-2007 20:11 發表

CGF出現第四軍火商家(專攻人型兵器)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-7-2007 20:11 發表

here~
http://www.uwxnts.com/viewthread.php?tid=1867688&extra=page%3D2
http://www.uwxnts.com/viewthread.php?tid=2027821&extra=page%3D1

引用:
原帖由 Paul 於 5-7-2007 00:15 發表

CGF出現第四軍火商家(專攻人型兵器)
亂世同盟未來10年轉攻人型兵器
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 learngod86 於 4-7-2007 16:56 發表
一起來吧
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 NuWL 於 4-7-2007 18:44 發表

在利害權衡後(冇理由因為整MS整到自己破產),才把78簡化成可以大量生產而且造價合理的GM。
而GUNDAM這種造價不菲的怪物生產幾台已夠了(錢呀....... )
其實,我覺得這是故事的設定問題,為什麼一台rx可以和一台gm比相差差不多一比十的價格它等於幾艘撒拉米斯級的造價 我覺得更是離譜(當時的做艦技術真的可以這麼便宜嗎?),如果你說一比三至一比五的話則還可以接受.再者,哪會有只要付出十倍價錢就可以得到十倍科技的道理 ,如果做得到的話我相信gm的能力跟rx的能力相差不會很遠.

支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Boniface 於 4-7-2007 13:47 發表
其實,如果假定uc世界是現實的話,rx應該會是隊長機,而gm則是隊員機.(就像marcross中的設定一樣.)
支那人 不等如 中國人

回覆 #85 莊家-犯罪無間 的帖子

咁到時頭兩大軍火商一定無得玩

回覆 #87 WAIKO01 的帖子

等我咁計,做一艘艦既鋼材絕對比一部rx多,艦既反應堆應該比一部gm或rx大起碼十幾倍啦,如果唔係點推得郁一艘咁既龐然巨物
所以如果rx做價比一艘艦高5倍,有點講不通...

發新話題