發新話題

Gundam專屬討論區 UC

艦載機貴過隻艦?

回覆 #88 WAIKO01 的帖子

我覺得咁佩搭都可以
或者可以一個小隊全部都係rx系列,好sf咁

回覆 #92 Boniface 的帖子

08小隊?

回覆 #93 ZaMaR 的帖子

無錯!
又或者可以好似空軍咁將因唔同需要將戰機編隊
我覺得空軍既情況同呢度有d相似

回覆 #94 Boniface 的帖子

戰機編隊...我睇過最精彩都係「戰闘妖精雪風」最後果集,無人戰機行先,小隊式排陣令戰力完全發揮,有戰略偵察機做情報工作...睇多幾廿次都覺得正!

但GUNDAM世界好似冇咩情報戰,又冇無人戰機(W以外),戰鬥部份根本就係大混戰,所以作為ACE級機型先可以有咁大優勢

如果ZAKU以一個小隊作一個單位(一隻棋),加上情報工作做好,十個小隊左右就可以將死GUNDAM,真正o既戰場係冇英雄
有米粒子都仲可以用光學技術(如視像)分析戰場,一定會有方法做情報工作o既!

回覆 #95 ZaMaR 的帖子

其實現代戰爭情報比攻擊能力更加重要我覺得...
你講得無錯呀,gundam根本就無o麥組織既,好似一開波就打咁

引用:
原帖由 ZaMaR 於 5-7-2007 12:57 發表
戰機編隊...我睇過最精彩都係「戰闘妖精雪風」最後果集,無人戰機行先,小隊式排陣令戰力完全發揮,有戰略偵察機做情報工作...睇多幾廿次都覺得正!

但GUNDAM世界好似冇咩情報戰,又冇無人戰機(W以外),戰鬥部份根本就係大混戰,所以作為ACE級機型先可以有咁大優勢

如果ZAKU以一個小隊作一個單位(一隻棋),加上情報工作做好,十個小隊左右就可以將死GUNDAM,真正o既戰場係冇英雄
有米粒子都仲可以用光學技術(如視像)分析戰場,一定會有方法做情報工作o既!
的確,二次大戰中的虎2型戰車可能是當時世界上最強的戰車,但在盟軍戰車的圍攻下也只有被撃毀的命運.....
而高達作品中情報搜集上出現的系列比較少(印象中只有s gundam中出現過這個概念.)然而,gundam系列中真的以戰爭為中心的(即假定UC是現實的話,戰爭是會怎樣打的.)
我覺得只有幾個系列:

S-GUNDAM(理論上作者的理念就是假定UC是現實的話,戰爭是會怎樣打的.),

0083(第一台主角機因機體的地形適應問題,而被敵機撕成碎片(而且還不是死對頭角色)),

08小隊(前線士兵的無奈(拿開那條羅密歐與侏麗葉的感情線不說),你有再偉大的理想,在長官面前你也只是一顆棋子而已.)

和 0080(戰爭的殘酷,一個小孩看戰爭,在其中的心智成長路.).

還有近期看過的一年戰爭秘錄和一年戰爭默示錄(告訴你兵器是什麼,戰場是什麼.)

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Boniface 於 5-7-2007 17:13 發表
其實現代戰爭情報比攻擊能力更加重要我覺得...
你講得無錯呀,gundam根本就無o麥組織既,好似一開波就打咁
就像超級機械人一樣,其實我曾經作過一個猜測,就是如果0079在收視和人氣度未如理想甚至更差,它的後續作品是怎麼樣的,我自己得出的答案是多了一套超級機械人片.(在看阿寶的對戰手法和對手的樣子(不論人和機體),就像甲兒VS修羅男爵一樣.....)
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Paul 於 5-7-2007 00:15 發表

CGF出現第四軍火商家(專攻人型兵器)
歡迎任何型式的合作和洽詢
支那人 不等如 中國人

回覆 #98 WAIKO01 的帖子

戲劇上需要呢d安排,因為只有咁先可以刻劃正反之分
拎個例子,個個007都係有型靚仔既,而敵人通常都係面目可憎
但係現實中係無可能,特務通常都係平凡,你見完都唔會記得佢個樣既
如果現實既特務好似佢咁,早就死左啦

引用:
原帖由 Boniface 於 7-7-2007 13:35 發表
戲劇上需要呢d安排,因為只有咁先可以刻劃正反之分
拎個例子,個個007都係有型靚仔既,而敵人通常都係面目可憎
但係現實中係無可能,特務通常都係平凡,你見完都唔會記得佢個樣既
如果現實既特務好似佢咁,早就死左啦
不過,它本身的週邊設定,可以猜測它原本可能是一個系列完了就算,我相信製作群沒有想過會有下個系列.
如米洛夫斯基粒子,原設定中是它令所有電子導引武器失效,所以才有ms近身戰的概念.但在其後的系列這個概念大至上可以說是已經消失了.(因為已經有回導彈了......)另外,18m的設定,這個可以說是當年超級機械人的影響下的設定(誠然同時大河原的作品在設定上我比較喜歡裝甲眼鏡狗的高度.因為比較合理.),然而,08小隊已經將它的設定失誤完全暴露了出來.(ms理論上不宜在地球作戰,因為會受到各種各樣的伏擊)這樣它的可擴展性也低了(起碼不能走類似機動警察的路線);也可以說是他們(製作群)可能只是以類似超級機械人的表現手法+假想的政治環境,來在超級機械人的環境中突破(的確,他們成功了.).
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 ZaMaR 於 5-7-2007 12:57 發表

但GUNDAM世界好似冇咩情報戰,又冇無人戰機(W以外),戰鬥 ...
無人戰機概念,反而在一些非主流的漫畫中有提及過,如高達和gm也是人工智能駕駛的"半遙控"ms.
支那人 不等如 中國人

回覆 #101 WAIKO01 的帖子

所以有點兒戲...

引用:
原帖由 Boniface 於 12-7-2007 12:20 發表
所以有點兒戲...
算吧,所以現在才不斷有追加設定,把故事補完

回覆 #104 NuWL 的帖子

但係始終都唔完整
以星戰為例,故事交代清楚,政治背景,人物結構
軍隊架構,兵團設定,由機體到小型武器都好詳細...
我諗個就係功力深既作者既分別

發新話題